Kultura     | 26.08.2020. 13:15 |

Online izdanje trećeg AJB DOC Film Festivala od 11. do 15. septembra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. augusta (FENA) - Ovogodišnje izdanje Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) bit će održano u prilagođenom formatu od 11. do 15. septembra. Odabrana selekcija najboljih svjetskih i regionalnih dokumentaraca bit će dostupna putem digitalne platforme na oficijelnoj festivalskoj web-stranici ajbdoc.ba.

Kako su organizatori saopćili, svi dokumentarni filmovi na ovoj platformi moći će se pogledati bez registracije i besplatno.

U skladu s mjerama i preporukama tijela nadležnih za javno zdravstvo i društveno odgovornim pristupom Al Jazeere Balkans kao medijske-kuće donesena je takva odluka, pa će kompletan program Festivala, razgovori s autorima i trening za mlade autore biti održani virtuelno.

Tema vodilja Trećeg AJB DOC Film Festivala je 'Voyage' (Putovanje), predstavljena je vizuelno, ali se i prožima ovogodišnjim pričama dokumentarnih filmova, i stvarnošću kojom su ljudi okruženi, onemogućeni fizički putovati i ograničeni postavljenim granicama, a istovremeno udubljeni svako u svoje lično putovanje u potrazi za smislom i snagom.

Tom temom se neposredno progovara o iskustvu putovanja u dobu kontrole i pravila koja ne vrijede jednako za sve.

- Nekada izbrisane granice ponovno su podignute i ojačane te predstavljaju privid sigurnosti i zaštite, ali i njihova krhkost i besmislenost u dobu pandemije nikada nije bila očitija, jer za virus granice ne vrijede. Stvarni motiv za granice se krije u strahu od nepoznatog onih koji ih postavljaju. Asocijativno predstavljamo putovanje koje počinje u našim glavama, ono na koje nas vodi svaki film, a u dokumentarnom je taj put satkan od najrazličitijih ljudskih iskustava i životnih priča - navodi se u saopćenju. 

Program tri festivalske selekcije pod pokroviteljstvom BH Telecoma bit će objavljen uskoro, saopćili su organizatori Trećeg AJB DOC Film Festivala. 

Pogledajte link: https://www.youtube.com/watch?v=swqVD2VTrc4 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo