Bosna i Hercegovina     | 26.08.2020. 09:50 |

Premijer Nenadić i ambasador Sattler razgovarali o unapređenju i zaštiti okoliša

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. augusta (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i resorni ministri danas su s ambasadorom Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom razgovarali o zaštiti okoliša i unapređenju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo.

Premijer Nenadić je kazao da Kanton Sarajevo, kao veće industrijsko središte u BiH, ima problema sa zagađenošću zraka i u interesu je svih građana Kantona Sarajevo strateško rješavanje tog pitanja. 

Urađena je i Studija o ventilacionim koridorima završena prošle godine, ali je nju, kako je naglasio ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Faruk Kapidžić, najteže operativno provesti.

- Ukoliko se Studija ne provede nastat će veliki problem za desetak godina. U interesu nam je da centralne zone grada imaju što više zelenih područja, a ne zgrada - naglasio je Kapidžić i dodao da je važna i zamjena čvrstog goriva koje koriste industrija i domaćinstva u KS, a to utiče i na zaštitu okoliša i zagađenje zraka. 

Sagovornici su konstatirali da je važno i kod stanovnika Kantona razvijati svijest o značaju zaštite zraka i provođenju Studije, a da se procesi zaštite okoliša u KS ne bi trebali zaustavljati bez obzira s kojeg nivoa vlasti oni dolaze. 

Ukazano je i na važnost pružanja finansijske podrške institucijama kulture, posebno one na državnom nivou. Kanton Sarajevo je pokrenuo inicijativu prema Vijeću ministara BiH da im se odobri privremena upravljačka uloga nad institucijama kulture na nivou BiH, te da se još uvijek čeka odgovor.

Tema razgovora bila je i borba protiv korupcije u KS, a premijer Nenadić je kazao Vlada KS pruža podršku Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom.

U tom smislu je Vlada KS dala punu podršku dolasku Erika Larsona u svojstvu savjetnika u Ured i da će učiniti sve da se kroz njegov rad i iskustvo dodatno ojača ovaj ured, te da zaposleni steknu dodatna znanja i vještine u borbi protiv korupcije. 

Vlada KS je zajedno s Gradom učinila napore da Evropska unija uskoro otvori Info-centar na atraktivnom mjestu u srcu grada u zgradi kod Vječne vatre, gdje će građani moći dobiti informacije o programima i aktivnostima EU u BiH. 

Na kraju su razmijenjene informacije o koronavirusu, te je tim povodom premijer informisao o procedurama nabavke neophodne zaštitne medicinske opreme, osiguranim sredstvima za zaštitu stanovništva u periodu koji dolazi, kao i o poduzetim mjerama, ali i ukazao na probleme vezane za uspostavu i proširenje kapaciteta bolničkih i drugih neophodnih kapaciteta za osiguranje zdravstvene zaštite u borbi protiv korona virusa. 

Ambasador Sattler je zaključio da je Evropska unija bila, i ostat će lojalni partner kako Bosne i Hercegovine, tako i Vlade Kantona Sarajevo, kao najveći donator države u borbi protiv koronavirusa.

Radno-konstultativnom sastanku s ambasadorom Sttlerom pristutstvovali su i ministar kulture i sporta Kenan Alikadić i ministar finansija Jasmin Halebić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana