Svijet     | 25.08.2020. 13:04 |

Guterres: Turistička industrija razorena je pandemijom

FENA Internet

UJEDINJENE NACIJE,  25. augusta (FENA) - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izjavio je da je turistička industrija razorena pandemijom COVID-19,  s 320 miljardi dolara izgubljenih prihoda u prvih pet mjeseci ove godine i s više od 120 miliona radnih mjesta pod znakom pitanja.

Čelnik Svjetske organizacije izjavio je u političkom brifingu i video obraćanju objavljenom u utorak da je turizam treći po obimu izvozni sektor, iza goriva i hemikalija, i na njega je otpadalo sedam posto svjetske trgovine u prošloj godini.

- Turistički sektor zapošljava svakog desetog čovjeka na Zemlji i osigurava egzistenciju za još stotine miliona njih. On jača ekonomiju, omogućuje ljudima da posjećuju neke od najdragocijenijih svjetskih kulturnih i prirodnih bogatstava, međusobno približuje ljude, naglašavajući značaj naše zajedničke ljudskosti - kazao je Guterres.

Čelnik UN-izjavio je, međutim, da je u prvih pet mjeseci ove godine zbog pandemije koronavirusa broj međunarodnih turističkih putovanja opao za više od polovine.

Guterres je kazao da su posljedice po turizam od COVID-19 predstavljale "veliki šok" za bogate razvijene zemlje, ali i za one u razvoju, "posebno za brojne male otočne zemlje u razvoju i afričke zemlje".

Prihodi od turizma među nekim od tih zemalja predstavljaju više od 20 posto njihovog BDP-a, kazao je on, prenosi Associated Press.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo