Kultura     | 24.08.2020. 16:36 |

NUBBiH 25. augusta obilježava 28. godišnjicu stradanja Vijećnice i fonda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. augusta (FENA) - Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) Bosne i Hercegovine 25. augusta obilježava 28. godišnjicu stradanja njenog tadašnjeg doma - Vijećnice.

S obzirom na epidemiološku situaciju, za razliku od prethodnih godina kada se godišnjica obilježavala u prostorijama Vijećnice, ovaj put taj će datum biti obilježen virtualnom izložbom koja sadrži i obraćanje direktora NUB-a BiH Ismeta Ovčine, saopćeno je iz te institucije.

U prigodnom obraćanju Ovčina je kazao da je u noći između 25. i 26. augusta 1992. godine sa brda oko Sarajeva, agresor granatirao zgradu Vijećnice u kojoj je od januara 1951. godine bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.

- U tom kulturocidu i urbicidu stradalo je 90 posto bibliotečkog fonda, tj. više od dva miliona bibliotečkih jedinica. Za uništenje ovog hrama kulture još uvijek niko nije odgovarao – istakao je Ovčina.

Naveo je da je obnova zgrade Vijećnice trajala više od jednog desetljeća, u kojoj je posebno značajnu ulogu imala Evropska komisija i UNESCO, a svečanom otvorenju u maju 2014. godine prisustvovale su mnoge zvanice iz zemlje i inostranstva.

Cjelokupna izložba i govor Ismeta Ovčine nalazi se na linku: https://youtu.be/aSpDPUNJx2o

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo