Svijet     | 23.08.2020. 18:14 |

Sedam civila poginulo u eksploziji bombe u Afganistanu

FENA Internet

KABUL, 23. augusta (FENA) - U eskploziji bombe pored puta u istočnom Afganistanu poginulo je sedam civila, rekao je jedan regionalni zvaničnik, što je najnoviji čin nasilja u zemlji u kojoj vlada nova neizvjesnost oko početka pregovora između talibana i vlade u Kabulu.

Eksplozija se dogodila u okrugu Džaghatu u provinciji Gazni, a niko za sada nije preuzeo odgovornost.

Poginule su tri žene, dvoje djece i dva muškaraca kada je njihovo vozilo naišlo na bombu pored puta, rekao je portparol guvernera provincije.

Afganistanski civili i dalje snose najveći dio posljedica rata u njihovoj zemlji, uprkos naporima da budu pokrenuti mirovni pregovori i nađena mapa puta za postratni Afganistan.

Prema izveštaju UN objavljenom u julu, 1.282 ljudi stradalo je u nasilju u Afvganistanu u šest mjeseci 2020., a stotine su ranjene.

Žene i djeca su i dalje nesrazmjerno pogođeni direktnim i indirektnim utjecajem oružanog sukoba u zemlji i predstavljaju više od 40 posto ukupnih civilnih žrtava, u šta se uključuju i poginuli i ranjeni, navodi UN.

Očekivani početak pregovora između afganistanske vlade i talibana zapeo je kada je vlada u Kabulu navela da neće osloboditi posljednjih 320 talibanskih zatvorenika koje drži, dok pobunjenici ne oslobode još zarobljenih afganistanskih vojnika, javlja Radio Slobodna Evropa.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'