Bosna i Hercegovina     | 21.08.2020. 15:26 |

Okončani online kursevi OSCE-a o izvještavanju o nasilnom ekstremizmu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. augusta (FENA) - Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini završila je danas niz online kurseva posvećenih temi izvještavanja o terorizmu i prevenciji i suzbijanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi u terorizam. Online kursevi bili su namijenjeni predstavnicima elektronskih i štampanih medija u BiH.

Novinari i medijski radnici imali su priliku da se uključe u aktivnu diskusiju o najnovijim trendovima, izazovima i standardima izvještavanja o nasilnom ekstremizmu i terorizmu u modernom medijskom okruženju.

Tokom izvođenja obuke bilo je riječi o značaju Smjernica za izvještavanje o nasilnom ekstremizmu i terorizmu, objavljenih u decembru 2019. godine, te njihovoj usklađenosti sa ostalim standardima novinarske profesije.

Diskusija je bila posvećena ključnim terminima i definicijama, kao i primjeni Smjernica u praksi, uz primjere izvještavanja o terorizmu i nasilnom ekstremizmu iz regije. Učesnici su razgovarali i o najrasprostranjenijim izazovima sa kojima se suočavaju novinari u BiH pri izvještavanju o tim osjetljivim temama, značaju odgovornog i profesionalnog izvještavanja, te ostalim korisnim resursima.

- Novinari i urednici sasvim sigurno se suočavaju sa značajnim izazovima prilikom izvještavanja o terorizmu i nasilnom ekstremizmu - izjavila je šefica Odjela za prevenciju i suzbijanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi u terorizam pri Misiji OSCE-a u BiH Selma Zeković.

Po mišljenju novinara i prezentatora Adnana Rondića, jednog od predavača, interes bosanskohercegovačkih novinara za izvještavanje o terorizmu i nasilnom ekstremizmu, još jednom je pokazao aktuelnost i važnost ove teme, pa i u doba pandemije.

- Smjernice koje su zajednički uradili OSCE i Vijeće za štampu u BiH, naišle su na nepodijeljenu podršku medijskih djelatnika, koji uz sva iskušenja i objektivne zapreke u izvještavanju, u potpunosti razumiju koliko ovaj globalni fenomen, odnosno terorizam i nasilni ekstremizam, utječe ne samo na sigurnosne prilike već i političke odnose, posebno u ovom dijelu svijeta - izjavio je Rondić.

Online kursevi učesnicima su dali platformu za razmjenu iskustava i najboljih primjera iz prakse, kao i priliku za profesionalno usavršavanje novinara i medijskih radnika, čime je dat doprinos sprečavanju netolerancije i podjela u društvu.

Te aktivnosti, važne za stabilnost BiH i jačanje medija, dio su programa koje realizira Misija OSCE-a u BiH u cilju promoviranja slobode medija i suzbijanja nasilnog ekstremizma u BiH, saopćeno je iz OSCE-a. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'