Kultura     | 21.08.2020. 14:29 |

Šešić:Vrijeme izoliranosti i straha od virusa tek će se reflektirati u filmovima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. augusta (FENA) - Selektorica Takmičarskog programa - dokumentarni film Sarajevo Film Festivala (SFF) Rada Šešić izjavila je da će se vrijeme izoliranosti i straha od virusa tek reflektirati u filmovima, te da ima autora koji već sada rade i završavaju neke filmove nastale u doba korona krize.

Govoreći o selekciji dokumentarnih filmova za ovogodišnji festival, Šešić je kazala da je bilo teže raditi nego ranijih godina. Samo iz Austrije, kako je dodala, došlo je oko 25 filmova, a sva njihova produkcija, čak i najlošijeg filma, vrlo je visokog standarda. Dodala je da su Austrijanci  nudili i veliki broj svjetskih premijera, a tu su i Rumunji koji isto imaju zavidnu dokumentarističku produkciju, te Mađari i Grci.

Šešić je navela da ju je u filmovima koji su ušli u selekciju fascinirala zrelost autora, pa čak i nekih debitanata ili onih koji nemaju baš puno cjelovečernjih filmova iza sebe.

- Film mora imati izražen autorski stav i upravo me spremnost autora da pokažu taj stav oduševila u nekolicini filmova koji se bave vrlo delikatnim temama. Imali smo vrlo snažne političke priče koje su potresle određene zemlje pa i cijelu regiju, bazirane na temeljitom istraživanju i izvrsnom pristupu poput "Zavjere", o rušenju crnogorske vlade, Šekija Radončića, čiju smo svjetsku premijeru predstavili u Sarajevu, tu je bila još jedna udarna priča iz najuže regije, delikatan film Danijele Štajnfeld koja u svom intimističkom, hrabrom filmu "Zacijeli me", odvažno i osmišljeno donosi našu regionalnu Harvey Weinstein – storiju – kazala je Šešić.

Austrijski film “Wood”, koji su režirale tri žene, donio je, prema njenim riječima, šokantnu istragu o ilegalnoj sječi šuma u Sibiru, a u koju je upletena mafija prepodavača drveta od Kine i Rusije do Amerike. Dva filma, iz Mađarske i Bosne i Hercegovine, tretirala su pravo svakog pojedinca da izrazi osobnu seksualnu orijentaciju, a što je u našoj regiji, vrlo često onemogućeno i osuđeno.

Zanimljivo je, kako je kazala Šešić, da se dobar dio filmova poklopio sa iskustvima koja svi imamo sada u doba korona krize.

- Kažem, ovo se slučajno poklopilo, jer su ovi filmovi bili u nastajanju i prije korona krize, no neki su završeni upravo pred sam Sarajevo Film Festival. Zanimljivo je kako kroz većinu izabranih filmova shvaćamo da što se filmovi više i produbljenije bave ličnim iskustvima, sve se više približavaju univerzalnim istinama – dodala je Šešić.

Tako su imali, kako je dodala, dva izuzetno snažna i vrhunski sinematički osmišljena filma koja govore o silovanju, a došli su iz posve različitog okruženja, kao i film koji govori o krizi roditeljstva, te nekoliko filmova koji govore o fobiji od „drugosti“, o neprihvaćanju drugog čovjeka koji je po nečemu različit od nas samih.

- Vrijeme izoliranosti i straha od virusa, tragedije bolesti i umiranja, ekonomske krize, nasilja u kući, povećane konzumacije alkohola i povećanog broja rastava brakova, a o čemu su u svim zemljama izvještavali mediji, tek će se reflektirati u filmovima koji će doći iduće ili za dvije-tri godine na selekciju, no ima autora koji već sada rade i završavaju neke filmove nastale u doba korona krize – istakla je Šešić.

Svaki od prikazanih dokumentaraca, kako je dodala, potiče promatrača da uključi maštu, da razmišlja i premišlja, da donosi i preispituje vlastite stavove o prošlim i budućim istinama i uvjerenjima.

- No, ti su filmovi nastali uglavnom prije korona krize i poklopilo se da neki od njih čak i bukvalno dotiču pojam izolacije kao što je to recimo rumunjski film „Holy Father", izvrsnog autora Andreai Dascalescua, sa čijom smo svjetskom premijerom otvorili naš takmičarski program – kazala je Šešić, saopćeno je iz SFF-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo