Svijet     | 21.08.2020. 11:46 |

Michel Putinu izrazio zabrinutost situacijom s Navalnim i Bjelorusijom

FENA Internet

BRUXELLES, 21. augusta (FENA) - Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel izrazio je zabrinutost situacijom s ruskim opozicionim čelnikom Aleksejom Navalnim koji se bori za život nakon sumnjivog trovanja, u telefonskom razgovoru s predsjednikom Vladimirom Putinom u četvrtak, saopćio je u petak visoki zvaničnik EU.

Michel, koji predsjedava samitima čelnika Evropske unije, kazao je da su ciljevi bloka u bjeloruskoj krizi da se zaustavi nasilje nad demonstrantima i građanima te osigura da bivša sovjetska republika ne potone u ekonomski ili vojni haos.

- Ukrajinsko iskustvo je bitno. Niko ne želi ponavljanje onoga što se desilo u Ukrajini. EU ne želi novi Mejdan i dugotrajni haos u Bjelorusiji - izjavio je zvaničnik za Reuters pod uslovom da ostane anoniman.

- Bjelorusija nije Ukrajina, njen narod ne traži bliže veze s EU. EU nastoji da podrži stabilnost, razgovore među vlastima, opozicijom i širim društvom, ekonomski prosperitet, bez pomjeranja geoplitičkog balansa Bjelorusije između EU i Rusije - kazao je zvaničnik.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo