Stranačke aktivnosti     | 20.08.2020. 19:49 |

Saopćenje za javnost GDS-a BiH

FENA Saopćenje

GDS BiH  upozorila  je da se  zdravstvena, ekonomska,socijalna i migrantska kriza u BiH zaoštrava do te mjere da se ugrožavaju  životi građana i  njihov mir, sigurnost i bezbednost, temeljna ljudska prava i slobode. 

Zdravstvena kriza 

Pozivamo sve institucije da  se prekine dosadašnja praksa  /de/centralizirana i ne/funkcinalna/  upravljanja krizama u kojima  se nalazimo  proteklih šest  mjeseci,naročito u ovom  periodu u kojem je vidljiv rast zaraženih i preminulih u našoj zeml, u regionu i u Evropi i svijetu.

Vrijeme proglašenog stanja nesreče prošlo je kako je prošlo ali  sadašnje pogoršanje stanja i  širenje koronavirusa  pokazuje da se nalazimo u stvarnoj krizi,posebno  povjerenja. među ključnim akterima  socijalnog života.Vrijeme je da svi pacijenti imaju mogućnost liječenje i korištenja zdravstvenih sluga pored  pacijenata zaraženih koronom .

Osobito je nedopustiv nastavak stigmatizacije ,u aktuelnim  porukama javnosti, prema mladim i starim osobama. 

Konačno,nužno je osigurati zajedničko  i solidarno korištenje  svih raspoloživih medicinskih resursa u zemlji i osigurati da se na adekvatan način upotrijebe.

Borba za vlast ne može biti  nikakav izgovor za neracionalno ponašanje u vremenu pandemije 

Širiti nepovjerenje,strah i sumnje ,proizvoditi političke i socijlne konflikte u BiH je neodgovorno,prije svega, prema građanima na koje se svi pozivaju .

Krizni štabovi 

Potrebno je da se državni organi i institucije odmah suoče sa realnim stanjem u svim oblastima života i rada,.Nužno je da se re/konstituiraju krizni štabovi na svim razinama vlasti u BiH. tako da se u njihov sastav uključe  predstavnici svih ministarstava i relevantnih zdravstvenih i naučnih institucija radi bolje koordinacije rada i djelovanja.Ključno je da se javno  zdravstvo potpuno stavi u funkciju zaštite zdravlja stanovništva.

Put pacijenta do ljekara je i put ljekara do pacijenta i  zdravstveni sistem je samo/održiv ako  svi dobro sarađuju i podržavaju jedni druge. 

Obrazovni sistem u vrijeme korone 

Imajući u vidu činjenicu da se nalazimo pred početkom školske  i univerzitetske godine i najkopleksnijim promjenama u obrazovnom procesu  potrebno je sve učiniti da generacije mladih  ne  trpe i  dalje  štetne i nesagledive  posljedice  uzrokovane pandemijom.. 

Ekonomska i socijalna kriza 

Ekonomska i socijalna kriza kroz koju prolazimo sve više dovodi u pitanje održivost radnih mjesta,socijalnnih  izdvajanja i  sigurnosti penzionog fonda.

Ukoliko se ne osigura proizvodnja i ne podrže firme koje imaju poslove i kvalitet  u zemlji i inostranstvu društvo će tonuti u tešku,veoma ozbiljnu krizu sa neizvjesnim  posljedicama. 

Migrantska kriza 

Migrantska kriza i sve veći pritisak na bosanskohercegovačkim granicama  zahtijeva energičnu i odgovornu akciju,Neprihvatljivo je  prebacivanje tereta  migrantske krize na nekoliko  lokalnih , pograničnih zajednica.

Parlamentarna Skupština BiH i VMBiH i nadležne institucije  na svakoj razini  u BiH  dužni su da preuzmu odgovornost  za upravljane,u skladu sa ovlaštenjima ,kriznim  situacijama..

Nema nikakvog opravdanja da se dalje odlaže donošenje mjera za one organe vlasti koji ne uspjevaju da se nose sa problemima koji su proizašli iz kriza. 

Partnerstvo i oslonac u krizama 

Građani su prošli kroz sve uredbe,preporuke i mjere i  sankcionisani su/manje ili više/ za njihovo ne/poštivanje  tokom pandemije.Podnose i največi teret  i ekonomske .i socijalne krize i direkno su suočeni sa posljedicama  migrantske krize .Pored svega  kroz šta prolaze i dalje su  najpouzdaniji  oslonanac za održivost i zdravstvenog i ekonomskog  i socijalnog mira i stabilnosti bilo da žive i rade u zemlji ili u svijetu.

Sve tri krize pokazuju  i da je EU ključni partner  BiH ,kao i  UNDP i  WHO.

To  pokazuje da je potrebno ubrzati  nužne reforme u zemlji  za euroatlantske integracije u najboljem interesu građana.

 

PRES GDS BiH

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!