Svijet     | 20.08.2020. 18:44 |

MKCK - Kriza u Libiji se pogoršava, potrebni su razgovori

FENA Internet

ŽENEVA, 20. augusta (FENA) - Libijska humanitarna kriza se pogoršava, potpomognuta prekidom naftnih operacija i širenjem COVID-19, izjavio je u četvrtak čelnik Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK).

Predsjednik MKCK Peter Maurer izrazio je nadu da će bujica diplomatskih aktivnosti, uključujući i posjetu u prošloj sedmici njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa, ponovno pokrenuti politički mirovni proces.

Maurer je govorio po povratku iz te podijeljene sjevernoafričke zemlje u kojoj je održao odvojene razgovore s premijerom Fayezom al-Sarrajom, čelnikom međunarodno priznate vlade, i generalom Khalifom Haftarom, čije su snage s istoka zemlje pokrenule napad na Tripoli u prošloj godini.

MKCK pruža pitku vodu za stotine hiljada ljudi u istočnom gradu Benghaziju, izvlači tijela s bojnih polja i isporučuje lijekove i zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama širom Libije.

- Primjetili smo istrošene rezerve, porodice koje se bore za opstanak, i sve je to pogoršano ofanzivom na Tripoli, dodatno je pogoršano Covidom, te naftnim ograničenjima i prekidima - izjavio je Maurer novinarima.

Snage odane Haftaru započele su blokadu naftnih terminala i polja 18. januara, postepeno smanjujući proizvodnju.

Upitan o mogućnosti postizanja primirja oko središnjeg grada Sirtea, Maurer je rekao: Sredstva Narodne banke, naftna situacija, primirje u okolini Sirtea krajnje su politizirana pitanja za koje je potreban politički dogovor".

Libija je podijeljena od 2014. između frakcija sa sjedištem na istoku i zapadu zemlje, a regionalne sile ušle su u savezništvo sa  suprotstavljenim stranama, prenosi Reuters.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom