Stranačke aktivnosti     | 20.08.2020. 17:13 |

Saopćenje za javnost Naše stranke (NS)

FENA Saopćenje

Anesa Karaselimović: 1.500 djece u KS čeka na vrtić - umjesto rješenja, ministar Krivić nudi izgovore

Na listi čekanja za sarajevske vrtiće je 1500 djece. Vlada KS nema rješenje za taj problem. Jedino rješenje koje je ponudio ministar obrazovanja Anis Krivić jeste izgradnja određenih vrtića do kraja godine. Tim povodom reagirala je Anesa Karaselimović, potpredsjednica Kantonalnog odbora Naše stranke u Sarajevu

„Ministar Krivić na današnjoj sjednici Skupštine KS bahatim nastupom pokušao je obezvrijediti pitanje zastupnice Naše stranke Neire Dizdarević o tome da li će se subvencionirati boravak djece u privatnim vrtićima za onu djecu koja su na listi čekanja u JU Djeca Sarajeva. Bahatost je ispoljio da bi prikrio nerad vlastitog ministarstva na tom pitanju. Jedino rješenje za dio djece koja su na čekanju koje je ministar Krivić naveo je izgradnja određenih vrtića. Ministar nije naveo o kojim je vrtićima riječ, gdje se nalaze, koliko je djece koja gravitiraju tim vrtićima na listi čekanja i, što je najvažnije, koliko će djece koja su sad na listi čekanja izaći iz kategorije predškolske djece dok vrtići budu izgrađeni?

Ono što je ministar priznao jest da još uvijek ne zna kojim sredstvima Kanton raspolaže kad je u pitanju subvencioranje.

Ministarstvo obrazovanja je pokazavši nespremnost i nestručnost kad je u pitanju organizacija osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja u uslovima pandemije već prevršilo svaku mjeru.

S organizacijom predškolskog obrazovanja nekompetencija kantonalnog ministarstva obrazovanja se pokazala apsolutnom. U Sarajevu 1500 djece gubi mogućnost predškolskog odgoja a organizacija života za najmanje 3.000 staratelja te djece je zakomplikovana do nepodnošljivosti i to u vremenu pandemije.

Želim podsjetiti da za vrijeme Vlade Edina Forte nije bilo listi čekanja. Izgovor ministra Krivića zašto je prethodna vlada mogla, a ova ne može riješiti taj problem je što je lista čekanja ove godine veća. Ministre, izgovora nema. Da je lista još tri puta veća, rješenje postoji. Subvencionirajte sa 200 KM boravka svakog djeteta koje je na listi čekanja u privatnim vrtićima. Sramotno je da Kanton Sarajevo u 21. vijeku uopšte ima djecu na čekanju. Za obrazovanje i socijalizaciju čekanja nema. Bez obzira na broj djece kojoj je subvencija potrebna, Naša stranka bi tako postupila. Budžet Kantona Sarajevo može to podnijeti. Ako sredstava fali, onda je to zbog toga jer ih previše ide na vas u birokratskom aparatu. Kad je riječ o vama i vašem ministarstvu, to je sigurno nezasluženo.“

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo