Bosna i Hercegovina     | 20.08.2020. 12:04 |

U Foči zajednički nastup na lokalnim izborima probosanskih stranaka

FENA Saopćenje

FOČA, 20. augusta (FENA) - Predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Demokratske fronte (DF), Stranke za BiH i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) dogovorili su jedinstvenu probosansku listu za Općinsko vijeće Foča koje će predvoditi SDA.

Probosanska politička koalicija dogovorila je jedinstvenu listu "Zajedno za Našu Foču" za predstojeće lokalne izbore na teritoriji općine Foča koji će biti održani 15. novembra, a tu zajedničku listu predvodit će aktuelni predsjednik Skupštine općine Foča i predsjednik SDA Foča Izet Spahić.

Iako nisu bili u mogućnosti da prisustvuju sastanku, podrška za zajednički nastup je stigla i od Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL).

Predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine odbili su pružiti podršku toj koaliciji i na izbore u općini Foča će izaći samostalno.

Sastanku koji je prethodio tom dogovoru prisustvovali su predstavnici i rukovodioci izvršne i zakonodavne vlasti Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) premijerka BPK-a Aida Obuća (SDA) i predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić (DF), kao i predstavnici pet političkih partija koje djeluju na području regije Gornjeg Podrinja i BPK-a.

Obuća je izrazila žaljenje jer ta koalicija nije dobila podršku SDP-a budući da bi se, kako smatra, u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska trebale po strani ostaviti stranačke pripadnosti te jačati pripadnost bošnjačkoj zajednici.

- SDA je uvijek bila za bošnjačko zajedništvo, a vi od nas možete tražiti i očekivati punu podršku - kazala je Obuća, a s njenim stavom o važnosti zajedničkog djelovanja složila se i predsjedavajuća Velić.

Ocijenila je da bi ovakvo okupljanje trebalo postati praksa, te da bi se na taj način trebalo pokušati uraditi nešto zajednički zbog čega smatra da bi se novodogovorenom bloku trebali priključiti predstavnici i drugih političkih partija.

- Centrale naših stranaka nisu samo u Sarajevu već djeluju i u Foči i ovim našim sastankom poslana je jasna poruka da je važna briga za Bošnjake posebno Istočne Bosne - kazala je.

Nosilac liste "Zajedno za Našu Foču" Izet Spahić je naglasio da je ovo veoma značajna podrška bošnjačkoj zajednici i Koordinaciji bošnjačke zajednice "Naša Foča".

- Imamo podršku povratnika, među njima ima simpatizera drugih stranaka koji se nalaze na našoj kandidatskoj listi, ali to nam nije nikakva prepreka, već prednost, jer smo zajedno, djelujemo zajedno i postoji politički front koji će davati više rezultata - naglasio je.

Predsjednik Gradskog odbora SDA Goražde Adis Halilović je podvukao da je predstavljena ideja o zajedništvu politička realnost za Bošnjake u Foči ukoliko žele nastaviti kontinuitet političke zastupljenosti u Skupštini općine Foča.

Iako smatra da bi se i ostale političke stranke trebale okupiti u taj zajednički blok predsjednik Gradskog savjeta Stranke za BiH Goražde Damir Žuga izrazio je očekivanje da će lista "Zajedno za Našu Foču" osvojiti povjerenje Fočaka.

Predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a BPK-a Goražde Muradif Kanlić potvrdio je da već duže prati uspješan rad koji Spahić ostvaruje u Foči, a koji može služiti za primjer svima koji žive u bh. entitetu Republika Srpska.

Na lokalnim izborima 2016. godine u Foči je također bila oformljena zajednička probosanska lista, koja je uvećala izborni rezultat u odnosu na prethodni izborni ciklus i imala dva odbornika u Skupštini općine Foča te će i sada njihov primarni cilj biti zadržati ta mjesta.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom