Kultura     | 20.08.2020. 10:10 |

Izložba 'Industrijalizacija u toku' na platou Historijskog muzeja BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. augusta (FENA) - Putujuća multimedijalna izložba "Industrijalizacija u toku“, koju je pripremio kreativni tim stručnjaka iz oblasti istraživanja i interpretacije baštine iz Bosne i Hercegovine uz podršku Evropske unije, postavljena je od 18. augusta u Sarajevu na platou Historijskog muzeja BiH.

Nakon tri sedmice će nastaviti putovanje u druge gradove Bosne i Hercegovine - Mostar, Banju Luku i Zenicu.

Ulaz na izložbu je slobodan, saopćila je Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica BiH (Cultural Heritage without Borders – CHwB BiH). 

"Industrijalizacija u toku“ je organizirana u okviru dugogodišnjeg djelovanja i misije te fondacije u suradnji s Evropskom unijom, a za očuvanje kulturnog naslijeđa.

Cilj je da se izložbom tematskih cjelina (Moderna vremena dolaze, Na tračnicama napretka, Da nam živi, živi rad, Proizvedeno u BiH i Industrija danas, kako dalje?) prikaže historijski razvoj bosanskohercegovačke industrije, ukaže na njen veliki značaj u modernizacijskim procesima i razvojnim tokovima bh. društva od kraja XIX stoljeća do danas i skrene pažnja na industrijsko naslijeđe BiH koje čini dio evropske kulturne baštine.

- Izložba je nastala kao rezultat istraživanja, potom odabira i prezentiranja različitih sadržaja: fotografija, dokumenata, audio-vizuelnog materijala i predmeta kojima smo željeli 'ispričati priču', prenijeti poruku, naročito mladima, o važnosti industrije u Bosni i Hercegovini, o njenom uticaju na kulturu sjećanja i vrijeme napretka, uz želju da potaknemo vaše promišljanje o industriji i industrijskom naslijeđu danas - istaknula je historičarka i članica kreativnog tima izložbe Amra Čusto.

Izložba je uključila više istraživača iz nekoliko različitih oblasti direktno vezanih za temu i produkciju izložbe.

- Kroz multimedijalnu putujuću izložbu pokušavamo raditi na promociji nastanka i istorijskog razvoja Evropske unije s naglaskom na industrijsku suradnju zemalja EU i Bosne i Hercegovine kroz četiri industrijske revolucije te promociji saradnje i jačanja zajedničkih veza Bosne i Hercegovine i ostatka Evrope - naglasio je Boris Trapara iz Fondacije.

U cilju edukacije mladih o značaju industrijskog naslijeđa, organiziran je niz radionica i predavanja u srednjim školama u Sarajevu, Zenici, Bihaću, Tuzli, Mostaru i Banjoj Luci.

Srednjoškolci su bili uključeni u kreiranje dijela sadržaja izložbe koja se sastoji i od autentičnih predmeta, interaktivnog sadržaja, audio-video segmenta i posebno, dizajniranog i obrađenog različitog materijala posvećenog boljem razumijevanju značaja industrijalizacije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu