Bosna i Hercegovina     | 19.08.2020. 18:11 |

Sastanak ministra Cikotića s britanskim ambasadorom Fieldom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. augusta (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić sastao se danas u Sarajevu s ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Mattom Fieldom.

Sastanak je bio nastupnog karaktera u kojem se razgovaralo o aktuelnoj situaciji, kao i o najvećim sigurnosnim i humanitarnim izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, migrantskoj krizi, te borbi protiv pandemije uzrokovane Covid-19.

Čestitajući ministru Cikotiću na imenovanju, ambasador Field je istakao da sigurnosne prijetnje, bilo da su terorizam, kriminal ili prirodne nesreće, ne poštuju granice, te da im se zajedno moraju suprostaviti.

- Ujedinjeno Kraljevstvo ima dugu tradiciju u pružanju podrške bh. sigurnosti. Bilo mi je zarovoljstvo obavijestiti ministra o našoj pomoći koja uključuje obuku policijskih agencija diljem zemlje u policijskom radu zasnovanom na obavještajnim podacima, dijeljenje iskustava u borbi protiv nasilnog ekstremizma, podržavanje strategija za borbu protiv teškog organizovanog kriminala, ilegalne trgovine, finansija i korupcije, smanjenje nezakonitog oružja, kao i praktičnu  pomoć za forenzičke i IT sisteme. Sve je to od dobrobiti za BiH, ali je i u našem državnom interesu. Ujedinjeno Kraljevstvo je predano nastavku takve podrške - kazao je.

Ministar Cikotić je izkazao važnost nastavka i unapređenja uspješne saradnje između Ministarstva sigurnosti BiH i Ujedinjenog Kraljestva, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta