Kultura     | 19.08.2020. 16:21 |

U Tuzli večeras otvaranje izložbe Muhameda Begića 'Okus destrukcije'

FENA Hana Imamović

TUZLA, 19. augusta (FENA) - U ateljeu "Ismet Mujezinović" u Tuzli večeras će biti otvorena prva samostalna izložba crteža i slika akademskog slikara Muhameda Begića "Okus destrukcije".

Na izložbi će biti predstavljena 33 djela i to crteži, slike i grafike, a najveći broj je slika. Kako je umjetnik ispričao u izjavi za Fenu ovaj naziv za izložbu odabrao je kako bi, kaže, oslikao današnje vrijeme i njegov lični doživljaj tog vremena.

- Svjesni smo cijele situacije oko nas i sve više stvari vuče ka destrukciji, uništenju i samouništenju čovjeka i to je taj koncept. Pored toga kroz djela se protkala i metamorfoza koja je jedna od najvažnijih preokupacija u likovnom istraživanju - kaže Begić.

Stoga je slikar, u figurativnom smislu, pravio komparaciju ljudskog bića i insekta odnosno skakavca. Tako da je dobio takoreći nadrealna bića i njegov svijet ličnog istraživanja.

- Radovi su najbliži nadrealističkom konceptu razmišljanja. Izložba je dakle u nadrealističkom duhu, ali ne u bukvalnom smislu nego više vuče na mračni surealizam - pojasnio je Begić.

Crteži, slike i grafike koje će tuzlanska publika moći vidjeti večeras Begić prvi put javno izlaže, a nastajali su godinu i pol dana.

Radovi su trebali biti predstavljeni na izložbi planiranoj za 26. marta, ali je zbog pandemije koronavirusa prolongiran datum otvaranja izložbe te umjetnik smatra da će izložba ipak biti otvorena u pravom trenutku.

Metamorfoza ljudi kao glavna preokupacija u vidu istraživanja kroz likovne medije je najzastupljenija tema u Begićevim djelima. Automatsko pisanje ili crtež, kao jedna od karakteristika nadrealizma, povezuje se s učinkom nesvjesnog.

Ovaj automatizam zasniva se na slobodnom puštanju asocijacija, odnosno neusmjerenom i nekontroliranom crtanju ili pisanju. Takvi crteži ili tekstovi nastaju procesom ljudskog djelovanja, čiji krajnji rezultat nije povezan sa svjesnim djelovanjem, ali se povezuje s onim psihičkim.

S obzirom da je nadrealizam kao pravac ostavio najviše uticaja na njegov rad. S velikom pažnjom podvlači spontanost i nesvjesno. Čudno je to što je također jedna od karakteristika u vidu njegovog rada dosljednost u realizaciji, gdje odbacuje većinu otkrića iz svoje prethodne faze rada.

Time omogućava prikazivanje nevjerovatnih slika, koje je većinom kao inspiraciju pronašao u vlastitoj imaginaciji s različitim fantastičnim prizorima i specifičnim figurativnim formama. 

Inspiraciju u metamorfozi pronalazi u kombiniranju ljudske anatomije i anatomije skakavaca. Elementi kukca se mogu pronaći pojedinačno u većini radova.

Muhamed Begić rođen je u Tuzli 22. januara 1996. godine. Završio je srednju Građevinsko-geodetsku školu smjer likovni tehničar. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu diplomirao je u oktobru 2019. godine, Odsjek slikarstvo. Sudjelovao je u mnogim zajedničkim izložbama i dobitnik je brojnih nagrada.

Izložba "Okus destrukcije" za posjetitelje će biti otvorena do 6. septembra.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo