Bosna i Hercegovina     | 19.08.2020. 15:08 |

U Brčkom cijena brzog testa na covid-19 160 KM

FENA Saopćenje

BRČKO, 19. kolovoza (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH na izvanrednoj sjednici usvojila je Prijedlog odluke o utvrđivanju cijena za komercijalno testiranje na covid-19 u Odjelu za zdravstvo i ostale usluge.

Predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović kazao je da su definirane dvije cijene RT PCR testiranja i to od 160 i 120 maraka, te serološkog testiranja od 40 maraka, priopćeno je iz Vlade Distrikta.

"Ako se netko želi žurno testirati na covid-19, cijena je 160 maraka i rezultate će dobiti u okviru dva sata, a ako osoba želi dobiti rezultate u okviru 24 sata, cijena je 120 maraka. Odlukom je definirana i cijena za serološko testiranje od 40 maraka po testu. Iako je znatno povećan broj pozitivnih na covid-19, mogu reći da je na određeni način došlo do stabilizacije kada su u pitanju osobe pozitivne na covid-19, što ukazuje da se ipak sve ovo drži pod kontrolom", kazao je Pezerović.

Voditeljica Pododjela za javno zdravstvo dr. Anđa Nikolić kazala je da je cijena testiranja PCR zatvorenog tipa, gdje se rezultati dobivaju u okviru dva sata, na tržištu znatno skuplja u odnosu na otvoreni PCR test i naglasila da će se sva testiranja raditi u Pododjelu za javno zdravstvo.

"Ako netko treba i mora imati rezultate u roku od dva sata, može doći ujutro od 7.30 do 9.30 sati, gdje ćemo uzeti bris i poslati da se test uradi. Nakon toga više neće moći ići brzo testiranje s obzirom na to da samo jedan tim radi na otvorenom i zatvorenom PCR sustavu. Kada se uđe u proces rada na otvorenom PCR sustavu, onda se više ne može raditi na drugom sustavu. Komercijalna testiranja moći će se izvršiti u Pododjelu za javno zdravstvo do 13 sati, gdje se uzimaju brisovi i šalju u laboratorij te će ona biti gotova najkasnije sutradan. Što se tiče serološkog testiranja, ono se može raditi svaki dan do 15 sati", kazala je Nikolić.

Podsjetila je da vikendom Pododjel ne radi i da se tada neće moći obavljati komercijalno testiranje, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!