Bosna i Hercegovina     | 18.08.2020. 14:55 |

Čović: Plan je da i ove godine pokažemo stožernu ulogu HDZ-a BiH (VIDEO)

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 18. kolovoza (FENA) - Naš je plan da i ove godine kroz izborni ciklus pokažemo stožernu ulogu HDZ-a BiH i mislim da ćemo u tome imati puni uspjeh, poručio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u Mostaru nakon svečane sjednice stranačkog predsjedništva, održane u povodu 30. obljetnice osnutka stranke.

- Naša je ambicija da ove godine, sukladno sporazumu koji smo potpisali sa SDA, a on je djelomice realiziran oko Mostara, završimo i dio sporazuma koji se odnosi na izborno zakonodavstvo i osiguranje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim administrativnim razinama - kazao je Čović.

Dodao je kako ta stranka u budućnosti želi stvarati "potpuno novi ambijent u BiH".

- Izgrađena je infrastruktura na koju smo ponosni, i kroz djelovanje HNS-a, gdje smo ponovno osnažili naže zajedništvo, ali i kroz naše sastavnice: Mladež, Zajednicu žena, Političku akademiju, Klub utemeljitelja, Klub branitelja. Nastojat ćemo da se u tim sastavnicama nađu i predstavnici ekonomije, a želeći ohrabriti naše gospodarstvo da im na neki način budemo logistika - poručio je Čović.

Istaknuo je da je euroatlantski put BiH prioritet za HDZ BiH i da hrvatski narod u BiH nema drugu alternativnu.

Proslavi 30. rođendana HDZ-a BiH nazočilo je i izaslanstvo HDZ-a RH, predvođeno ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

- S ponosom želim istaknuti kako smo kao sestrinska stranka podijelili jednake europske vrijednosti i zalažem se za europski put BiH i euroatlantske integracije - kazao je Radman.

Dodao je kako se, slušajući retrospektivu djelovanja HDZ-a BiH, mora čestitati na ovoj važnoj obljetnici stranke koja je, kako je rekao, aktivna, snažna, vodeća i stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH.

- Hrvatski narod u BiH kao najmalobrojniji zaslužuje da i u promjenama izbornoga zakona ostvari ona prva koja mu pripadaju i po Daytonskom sporazumu i po Ustavu, tako da da će Bosna i Hercegovina u Hrvatskoj imati snažnoga zagovaratelja europskoga puta BiH, ali isto tako i zaštite Hrvata u BiH, temeljem Ustava RH - poručio je Grlić Radman.

Podsjetio je da je u Zagrebačkoj deklaraciji, usvojenoj na samitu EU i zemalja zapadnog Balkana, pozornost dana pitanju europskoga puta BiH kao kompleksne države od dva entitet i tri konstitutivna naroda.

Prvi inicijativni odbor HDZ-a u Bosni i Hercegovini sastao se 26. veljače 1990. u Grudama, nakon čega dolazi do osnivanja općinskih odbora te stranke u Širokom Brijegu, Ljubuškom, Grudama, Posušju i Tomislavgradu te ti općinski odbori 22. travnja 1990. osnivaju Koordinacijski odbor HDZ-a BiH zapadne Hercegovine.

Prvi veliki javni skup održan je 30. lipnja 1990. u Grudama, a u Sarajevu 18. kolovoza 1990. godine održan je prvi sabor Hrvatske demokratske zajednice BiH kojim je službeno osnovana ta stranka.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4809

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1EQELsZPU3Egs8S489Qx6yZFElaZEll0W?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!