Bosna i Hercegovina     | 18.08.2020. 13:33 |

Objavljeno drugo izdanje Istanbulske konvencije s Obrazloženjem

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. augusta (FENA) - Agencija za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH je ovih dana objavila drugo izdanje Istanbulske konvencije, s Obrazloženjem, povodom deset godina od usvajanja Konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija) i desetogodišnjice prvog bh. izdanja Konvencije, saopćilo je navedeno ministarstvo.

Publikacija će poslužiti kao važan referentni materijal za organe vlasti, pravosuđe, organizacije civilnog društva i sve subjekte uključene u proces zaštite i prevencije rodno zasnovanog nasilja.

Bosna i Hercegovina je bila među prvim zemljama članicama Vijeća Evrope koja je ratifikovala Konvenciju, čime se obavezala na preduzimanje zakonodavnih i drugih mjera radi osiguranja pravnog, institucionalnog i organizacionog okvira za prevenciju nasilja nad ženama, zaštitu žrtava nasilja te kažnjavanje počinitelja nasilja.

Otada je BiH načinila značajne političke, strateške i operativne korake u cilju implementacije ovog međunarodnog pravnog dokumenta.

Istanbulska konvencija se primjenjuje u Bosni i Hercegovini kroz zakonodavstvo i politike koje se donose u skladu sa ustavnim nadležnostima različitih nivoa vlasti. Uspostavljen je pravni okvir i doneseno niz javnih politika koje su usmjerene na suzbijanje nasilja nad ženama. Ove politike su najvećim dijelom izrađene u formi strategija ili akcionih planova, a ključni cilj je sprečavanje nasilja i zaštita žrtava. Strateški ciljevi su usmjereni na podizanje svijesti i izgradnju kapaciteta za uvođenje nulte tolerancije na sve oblike nasilja, radi smanjenja broja žrtava, kao i na iskorištavanju mogućnosti svih institucionalnih mehanizama za pružanje adekvatne i pravovremene zaštite.

Nosioci odgovornosti za provođenje mjera iz strateških dokumenata i politika su organi vlasti na bh. i entitetskom nivou, organi Brčko Distrikta BiH, kantonalni i organi jedinica lokalne samouprave, u skladu s nadležnostima utvrđenim važećim zakonskim propisima.

Od donošenja entitetskih zakona o zaštiti od nasilja u porodici, u Bosni i Hercegovini traje proces uspostavljanja protokola o saradnji između nadležnih institucija o postupanju u slučajevima nasilja u porodici na lokalnom nivou.

Cilj protokola su koordinacija i veća efikasnost u pružanju usluga zaštite i prevencije. Značajnu ulogu u uspostavljanju i funkcionisanju protokola imaju ženske nevladine organizacije. Nemjerljiv je i doprinos nevladinog sektora u pružanju neposredne podrške žrtvama rodno zasnovanog nasilja, kao i educiranju javnosti o ovom teškom društvenom problemu.

Bosni i Hercegovini predstoji još mnogo zadataka u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja kroz usklađivanje zakonske regulative, standarda i pozitivne prakse zaštite i prevencije, kako unutar BiH, tako i sa standardima postavljenim Istanbulskom konvencijom.

Ti zadaci, u svoj svojoj važnosti, kompleksnosti i zahtjevnosti, sadržani su u koricama objavljene publikacije - Istanbulske konvencije s Obrazloženjem, drugo izdanje.

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH poziva nadležne organe, civilni sektor, građanke i građane, da nastave raditi zajedno kako bi rezultati provedbe Konvencije bili vidljiviji u svakodnevnom životu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije