Svijet     | 18.08.2020. 12:45 |

Južna Afrika ublažila ograničenja zbog širenja koronavirusa

FENA Internet

JOHANNESBURG, 18, augusta (FENA) - Južna Afrika, koja je uvela neke od najstrožijih restriktivnih mjera u svijetu protiv širenja koronavirusa u proteklih pet mjeseci, u utorak je ublažila restrikcije kao odgovor na opadanje broja novozaraženih.

Vlasti te zemlje ublažile su pravila o dozvoli prodaje alkohola i cigareta, ponovnog otvaranja barova, restorana, fitness centara i mjesta molitve, gdje neće biti dopuštena okupljanja više od 50 ljudi. Škole će se postepeno ponovo otvarati od 24. augusta.

S više od 589.000 potvrđenih zaraza, Južna Afrika ima više od polovine prijavljenih od 1,1 milion slučajeva na afričkom kontinentu. Pedesetčetiri zemlje kontinenta javile su u utorak o ukupno više od 1,1 milion slučajeva, saopćio je Afrički centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Južna Afrika je registrovala više od 11.900 preminulih od COVID-19, dok je kompletan kontinent izvijestio o samo nešto više od 25.800 umrlih. Očekuje se da će stvarna cifra zaraženih i preminulih biti mnogo viša, tvrde zdravstveni eksperti.

Broj novih potvrđenih slučajeva u Južnoj Africi pao je s prosječnih 12.000 dnevno s vrhunca u julu na manje od 5.000 dnevno prošle sedmice. Danas je javljeno o 2.541 novom slučaju zaraze u proteklih 24 sata, prenosi Assocoiated Press.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta