Bosna i Hercegovina     | 17.08.2020. 15:19 |

Izaslanstva HDZ-a BiH i RH posjetila grob prvog predsjednika RH

FENA Saopćenje

ZAGREB, 17. kolovoza (FENA) - U povodu utemeljenja HDZ-a BiH i 30. obljetnice stranke, izaslanstva HDZ-a RH i HDZ-a BiH položila su vijence na zagrebačkom groblju Mirogoj na grob prvog predsjednika Republike Hrvatske i utemeljitelja HDZ-a Franje Tuđmana i na grob nekadašnjeg hrvatskog ministra obrane Gojka Šuška.

Izaslanstvo HDZ-a BiH predvodio je predsjednik stranke Dragan Čović, skupa sa svojom zamjenicom Borjanom Krišto, dopredsjednicima Marinkom Čavarom, Zdenkom Ćosićem i Josipom Jerkovićem te predsjednikom Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH Željkom Ragužom, dok su izaslanstvo HDZ-a RH predvodili zamjenik predsjednika Tomo Medved, potpredsjednica Zdravka Bušić, glavni tajnik Krunoslav Katičić i međunarodni tajnik Davor Božinović, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

"Hrvatska demokratska zajednica BiH nastavlja tražiti jednakopravnost i osjećati se kao konstitutivan narod u Bosni i Hercegovini", poručio je Čović medijima u Zagrebu te najavio kako će 30 obljetnicu utemeljenja stranke obilježiti dosta skromnije nego što je planirano.

Na upit je li kasno nakon 30 godina tražiti prava i zaštitu konstitutivnost Čović je kazao kako je "ovo za političke prilike maraton".

"Mislim da ćemo mi još dugo raditi na tim događajima koji su obilježili nastajanje Bosne i Hercegovine, najnovijoj formi potpisa Daytonskog i Pariškog mirovinskog sporazuma. Puno je elemenata sporazuma koji su uspjeli zaustaviti rat, a nisu na najracionalniji i najprimjereniji način uredili Bosnu i Hercegovinu, i zbog potreba našeg pristupanja EU i NATO savezu kako bismo započeli s boljim životom u BiH moramo tražiti racionalna rješenja, a istovremeno zaštiti konstitutivnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda i osigurati legitimno predstavljanje. To je proces koji traje od Daytona do danas, punih 25 godina. Imamo svoje ambicije i planove koje ćemo realizirati", ustvrdio je Čović.

U priopćenju se navodi kako je HDZ BiH nastao "kao izraz višestoljetne težnje hrvatskog naroda za ostvarenjem svoje nacionalne samobitnosti i opstojnosti u povijesnim okolnostima rušenja totalitarne komunističke vlasti te kao izraz povijesnih težnji hrvatskoga naroda za ostvarivanjem demokratskog sustava, nacionalne slobode, jednakopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda u BiH".

Prvi inicijativni odbor u Bosni i Hercegovini sastao se 26. veljače 1990. u Grudama, nakon čega dolazi do osnivanja općinskih odbora u Širokom Brijegu, Ljubuškom, Grudama, Posušju i Tomislavgrada te ovi općinski odbori 22. travnja 1990. osnivaju Koordinacijski odbor HDZ-a BiH zapadne Hercegovine.

Prvi veliki javni skup održan je 30. lipnja 1990. u Grudama, iako ga je MUP Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine zabranio.

U Sarajevu 18. kolovoza 1990. godine održan je prvi sabor Hrvatske demokratske zajednice BIH kojim je službeno osnovana ta stranka, dodaje se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'