Kultura     | 16.08.2020. 14:02 |

Miščević: Trebamo se fokusirati na pomaganje u rješavanju problema mladih

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 16. augusta (FENA) - Zamjenica generalne sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Tanja Miščević danas je moderirala panel diskusiju Talents Sarajevo u okviru 26. Sarajevo Film Festivala (SFF)sa  dvije mlade talentirane rediteljice iz jugoistočne Evrope, Ruxandrom Ghitescu iz Rumunije i More Raca sa Kosova.

Obje mlade rediteljice su se složile da je regionalna saradnja veoma važna u njihovom poslu zbog umrežavanja i upoznavanja ljudi sa sličnim kvalifikacijama i iskustvom, koji će se zajedno profesionalno razvijati.

Miščević  je izrazila  zadovoljstvo što je RCC stavio u fokus mlade i rješavanje njihovih problema, naročito u pogledu razvoja karijere, kao i radna mjesta kroz  projekat "Omladinska laboratorija" koji finansira EU, a koji je pokrenut početkom ove godine, ali i kroz seriju drugih aktivnosti, uključujući njihovu podršku studentima, mladim filmotvorcima iz regije u okviru Sarajevo Film Festivala.

- Prema statističkim podacima, sada, tokom krize, 1 od 6 mladih osoba u Evropi izgubila je posao. Oko 51 posto naših mladih brinu oko zaposlenja i to je nešto što se mora rješavati kako bismo naše kćeri i sinove, našu budućnost, zadržali u našoj regiji . Kada znamo da u našoj regiji debitiraju filmotvorci u svojim 30-im ili čak 40-im godinama, još je veća važnost njegovanja i razvijanja platforme kao što je SFF-ov program Talents i takmičarski studentski film - istakla je. 

Na panelu su se okupili mladi filmotvorci iz regije i šire - učesnici SFF-ovog programa Talents Sarajevo i oni koji se takmiče za nagradu Srce Sarajeva za najbolji studentski film, koja je od samog početka, već četvrti put zaredom, pod pokroviteljstvom Vijeća za regionalnu saradnju, saopćeno je iz iz RCC-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana