Kultura     | 14.08.2020. 15:12 |

Obnovljena sarajevska Muzička škola

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. augusta (FENA) - Sarajevska Muzička škola u ulici Josipa Štadlera na broju 1 dobila je novo ruho i ponovno zablistala, presvučena u vedru žutu boju.

Objekat zaštićen kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine sagrađen je krajem 19. stoljeća, a posljednjih je godina bio u ruševnom i veoma lošem stanju. Ali, zahvaljujući projektu Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Zeleni ekonomski razvoj (GED), sada je renovirana.

Zamijenjena je vanjska stolarija, te urađena zvučna izolacija, a građevinski radovi su trajali više od godinu dana.

Projekt renoviranja je podržan i od Ambasade Švedske i Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a dijelom od Općine Stari Grad Sarajevo, Gradske uprave Grada Sarajeva te Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH.

GED projekt ima za cilj kreirati uslove za investicije u energetsku efikasnost, doprinijeti zaštiti okoliša i ekonomskom razvoju države, saopćeno je iz UNDP-a.

Jedna od učenica završne godine Smjera baletski igrač Kristina Mandić kaže kako je upis u tu srednju školu utvrdio njen izbor da se baletom želi baviti profesionalno. Za sada se nada da će četvrti razred moći pohađati u školi, a ne kroz online nastavu.

U međuvremenu, direktorica škole Tatjana Romanić najavljuje i dodatne radove na zamjeni i modernizaciji kotlovnice i sistema grijanja u školi, a nada se i skorom renoviranju koncertne sale “Cvjetko Rihtman” za koju kaže da je idealna za održavanje koncerata kamerne muzike i drugih događaja i koja ima gledalište od 150 mjesta.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'