Svijet     | 13.08.2020. 19:13 |

Netanyahu nazvao sporazum s UAE historijskim

FENA Internet

JERUSALEM, 13. augusta (FENA) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u četvrtak da sporazum koji su ispregovarale SAD između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata "historijski dan" za njegovu zemlju.

Sporazum, koji je najavio američki predsjednik Donald Trump, predstavlja pobjedu za napore Izraela da upostavi bolje odnose sa zaljevskim arapskim zemljama, jer su jednako zabrinuti za povećanje iranskog regionalnog uticaja, piše Reuters.

Ali ovaj sporazum uključuje i obustavljanje de facto aneksije dijelova okupirane Zapadne obale što predstavlja politički rizik za Netanyahua koji je obećao da će finalizirati ovaj potez.

Visoki izraelski zvaničnik kazao je da je implementiranje izraelskog suvereniteta na područjima Zapadne obale - teritoriji na kojem Palestinci žele uspostaviti svoju državu zajedno s Gazom i Istočnim Jeruzalemom - i dalje na dnevnom redu.

- Trumpova administracija tražila je da privremeno suspendujemo ova djelovanja kako bismo mogli provesti historijski mirovni sporazum s UAE-om - kazao je on.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana