Bosna i Hercegovina     | 12.08.2020. 16:38 |

KULT na Međunarodni dan mladih izdvojio oko 80.000 KM za mlade

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. augusta (FENA) - Međunarodni dan mladih obilježava se 12. augusta a tim povodom Institut za razvoj mladih KULT danas je potpisao ugovore s organizacijama iz cijele BiH i na taj način osigurao podršku za mlade u iznosu oko 80.000 KM.

Današnjim potpisivanjem ugovora mladi će imati priliku biti dijelom programa neformalnog obrazovanja, sudjelovati u označavanju staze na južnom dijelu Bjelašnice, biti dijelom predstave "Mladi i korona - mladi kreativci za svoju generaciju", ali i zagovarati i biti dijelom procesa u kojima donose odluke. Također, podršku će dobiti i mladi s invaliditetom, kroz osnaživanje studenata za ulogu ličnog asistenta i kroz snimanje audio knjiga za mlade s oštećenjem vida.

Nusmir Muharemović iz Zenice sa svojim timom iz Studio teatra planira kreirati predstavu "Mladi i korona - mladi kreativci za svoju generaciju" kroz koju će pokazati ozbiljnost i posvećenost mladih za doprinos društvu u vrijeme izolacije. Predstava će tematizirati pitanja kako je vrijeme izolacije utjecalo na naše živote i jesmo li išta naučili iz proteklog perioda. Promocija predstave bit će upriličena u Zenici i Sarajevu.

Predsjednik Udruženja Korijeni iz Ugljevika Aleksandar Krstić naveo je da će dvije omladinske organizacije s područja Opštine Ugljevik i Općine Sapna zajedno provoditi aktivnosti.

- Na taj način želimo učvrstiti naše veze kao organizacija, ali i povezati mlade iz te dvije zajednice. Iskoristit ćemo naš potencijal kako bismo zajednički uredili izletišta pored jezera Mezgraja i Sniježnica, koje će mladi potom koristiti za njihove aktivnosti i u slobodno vrijeme - dodao je Krstić.

Međunarodni dan mladih usvojila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1999. i od tada se obilježava u cijelom svijetu. Svake godine Dan mladih ima posebnu temu, a u 2020. to je angažiranje mladih za globalno djelovanje kojom se želi istaknuti na koji način učešće mladih na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini obogaćuje institucije i procese donošenja odluka, saopćeno je iz KULT-a.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom