Kultura     | 11.08.2020. 20:41 |

Priređena izložba karikatura Zuke Džumhura

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 11. kolovoza (FENA) - U sklopu Međunarodne kulturne manifestacije "Mostarsko ljeto 2020", u utorak je u prostorijama Centra za kulturu Mostaru upriličena izložba "Neobjavljene karikature Zuke Džumhura" koju su priredili Benjamin Mušinović i Muhamed Krnjić. 

U okviru izložbe prikazano je 30 objavljenih, pojedinačnih karikatura te 30 neobjavljenih karikatura Zulfikara Zuke Džumhura. Osim toga, izloženo je i dodatnih 500, također, objavljenih karikatura, koje se nalaze svrstane u pet albuma.

Sama izložba nastala je zahvaljujući Zukinom prijatelju i kolekcionaru Safetu Hebiboviću, koji je Narodnom univerzitetu u Konjicu, njegovoj poslovnoj jedinici Zavičajnom muzeju, u sklopu koga se nalazi i Zukina rodna kuća, poklonio više od 500 kopiranih i 30. neobjavljenih karikatura.

-Jedne prilike u motelu Konjic sam sreo Zuku kako crta karikature. U razgovoru s njim sam saznao da ih ima još i da su pripremljene za nekog tko se nije javio na vrijeme, a da se nisu stigle objavit ni u novinama te su ostale u arhivi. Ja sam uzeo te karikature, kopirao ih i njemu vratio orginale, te ih počeo kasnije skupljati po izdanjima Politike, Oslobođenja itd. Kasnije sam ih poklonio Zavičajnom muzeju Konjic tako svi posjetioci u rodnoj kući Zuke Džumhura mogu pogledati više od 500 karikatura - ispričao je ovaj strastveni kolekcionar iz Konjica, koji posljednjih 40 godina prikuplja arhivsku građu o svom rodnom gradu.

Inače, izložba "Zukine karikature" prva je izložba karikatura nastala na ovim prostorima nakon smrti Zulfikara Zuke Džumhura 1989. godine. Svoj prvijenac imala je u Konjicu 2013. godine.

Zulfikar Zuko Džumhur, bio je bosanskohercegovački putopisac, slikar i karikaturista.

Surađivao je kao karikaturista i ilustrator u Ježu, Borbi, Vetrenjači, Politici, Oslobođenju, reviji Danas, NIN-u kao stalni saradnik i urednik. 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo