Kultura     | 11.08.2020. 10:44 |

Galerija i kolonija 'Umjetnost u prirodi' u spomen na najstariju koloniju u BiH

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 11. augusta (FENA) - Udruženje građana KUD "Tolan" Pazarić planira da na prostoru Kahrimana u okolini Pazarića u okruženju netaknute prirode realizira projekat "Umjetnost u prirodi".

Ideja o realizaciji kolonije i izložbi "Umjetnost u prirodi", objašnjava za Fenu projekt menadžer Ado Adnan Hadžić, inspirisana je željom za očuvanjem tradicije prostora općine Hadžići, na kojoj se nalazila najstarija kolonija na ovim prostorima.

- Koloniju iz 1919. godine je osnovao veliki hrvatski slikar Vladimir Becić koji se nastanio u Blažuju, a njemu su se pridružile kolege Vilko Šeferov i Karlo Mijić, da bi slikali zajedno sve do 1923. godine kada kolonija prestaje sa radom. Blažuj je bio samo boravišna lokacija, a slikari su u potrazi za motivima preko Pazarića, Konjica stizali i do drugih područja - kaže Hadžić.

Tradiciju su održavali članovi Udruženja hadžićkih umjetnika "Kvartet" Đuro Fišer, Kemo Boloban, Ines Avdić i Jusuf Avdić sa vlasnikom prostora, takođe likovnim umjetnikom Šerifom Mešanovićem, organizujući kolonije "Tolan 2006" i "Tolan 2007".

KUD "Tolan" ima ambiciju da u periodu august-oktobar (i duže zavisno od vremenskih prilika) organizuje izložbe na otvorenom prostoru uklopljene u predivni prirodni ambijent.

Kako je planirano, prva izložba bi trebala biti otvorena u augustu, ali još nije preciziran datum.

Izlagačku aktivnost ove svojevrsne Galerije u prirodi započet će prvo hadžički umjetnici, članovi Udruženja "Kvartet" te učesnici kolonija 2006. i 2007. godine.

Nakon te izložbe u ciklusima od 14 dana bit će organizovane izložbe radova afirmisanih i mladih bh. umjetnika.

Spremnost da izlažu u okviru projekta "Umjetnost u prorodi" su već potvrdili Adin Hebib, Đuro Fišer, Lejla Ćehajić, Rebeka Abdagić, Midhat Mitke Oruć, Jaca Sokolović-Begić te mnogi drugi likovni umjetnici. Iz drugih sfera umjetnosti bit će organizovane i izložbe fotografija poznatih bh. fotografa kao što su Milomir Kovačević Strašni, Damir Šagolj i mnogi još neafirmisani fotografi. Dogovorena je i izložba radova završne godine sudenata Akademije likovnih umjetnosti sa odsjeka grafičkog dizajna.

Hadžić također ističe da će organizacije ovih izložbi biti u skadu sa svim epidemiološkim pravilima jer je riječ o izložbama na otvorenom sa dovoljno prostora za držanje preporučene distance.

U okviru projekta "Umjetnost u prirodi" bit će organizovani kursevi slikanja, fotografije, kiparstva i ostalih umjetnosti, a svi izlagači na izložbama će sa polaznicima kurseva održati jednodnevnu radionicu.

Na otvaranju izložbi će biti upriličen adekvatan muzički, plesni ili scenski performans u saradnji sa afirmisanim umjetnicima iz tih oblasti.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo