Stranačke aktivnosti

Priopćenje za javnost KO SDP BiH HNK

Saopćenje, FotoFENA/Arhiv

Datum: 09.08.2020.

Medijima

SDP HNK O MOSTARSKIM NEREDIMA: Vrijeme je da MUP HNK odgovori na mnoga pitanja!

Posljednja dešavanja u Mostaru tokom kojih grupa huligana uništava javna dobra i privatnu imovinu, te ugrožava živote građana Mostara, mogu se posmatrati na više načina, ali sigurno je da ovaj događaj nije slučajan već isplaniran i instruiran eksces.
Decenijama su građani Mostara taoci huligana koji prije i poslije svega služe određenim političkim grupacijama koje vladaju mostarskom političkom scenom.
KO SDP BIH HNK od vladajuće koalicije u HNK traži odgovore na mnoga pitanja kako bi se zaštitio život i sigurnost građana Mostara. Nedopustivo je da organi vlasti nisu u stanju spriječiti ovakva događanja, čak i onda kada sami znaju da ih mogu očekivati. Jer bezbroj puta se isto ponovilo da bi bilo ko mogao reći da nije bio spreman ili da se nije moglo pretpostaviti. Takvi izgovori više jednostavno nisu mogući – jer niko od građana u njih više ne vjeruje.
Dok se u javnosti širi strah, te se objavljuju navodne snimke vinovnika kako šetaju Mostarom, neki od njih navodno i naoružani, MUP HNK, Grad Mostar i HDZ BiH šute, kao da se radi o sasvim uobičajenoj paradi i demonstraciji sile političke paravojske. Neovisno o autentičnosti ovih snimaka, jučerašnje barbarsko divljanje događaj je koji je sam po sebi dovoljno dramatičan i nasilan da zahtjeva osudu svih činitelja političkog poretka, angažman i saradnju svih nadležnih službi i agencija za zaštitu pravnog poretka, od državne do lokalne razine.
Nedopustivo je da se građani Mostara zbog neodgovornosti vlasti svakom prilikom kada se igraju gradski derbiji moraju sakrivati u svojim domovima, te strepiti što će im svakog idućeg puta razni huligani priuštiti.
Zbog toga, zahtjevamo hitno identificiranje počinitelja, ali i organizatora ovog zadnjeg incidenta, te njihovo oštro i beskompromisno kažnjavanje.
Od rukovodstva Skupštine HNK zahtjevamo vanrednu sjednicu na kojoj ćemo razgovarati samo o sigurnosnom aspektu u našem kantonu, a prvenstveno u Mostaru, prije svega u svjetlu posljednjeg huliganskog ispada.
Vrijeme je da MUP HNK i pravosudne institucije konačno odgovore na mnoga pitanja građanima Mostara.

Press služba KO SDP BiH HNK

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.