Svijet     | 08.08.2020. 19:12 |

Bivši premijer Libana:U mom mandatu brod s amonijevim nitratom nije ušao u luku

FENA Internet

BEJRUT, 8. augusta (FENA) - Bivši libanski premijer Najib Mikati izjavio je kako amonijev nitrat, koji je uzrokovao eksploziju u Bejrutu, nije uskladišten u luci Bejrut za vrijeme mandata njegove vlade (2011.-2014.). 

Mikati je pisanom izjavom prokomentarisao tvrdnje o njegovoj odgovornosti za eksploziju u Bejrutu, poručivši kako su "zlonamjerne", javlja Anadolija. 

- Mikatijeva vlada podnijela je ostavku 23. marta 2013. godine, a nova vlada formirana je 25. februara 2014. godine. Brod s amonijevim nitratom do februara 2014. nije ušao je u luku Bejrut - navodi se u izjavi.

Bivši premijer Mikati naglasio je da bi bilo primjerenije usmjeriti se na istragu trenutne katastrofe i kazniti odgovorne.

Predjsednik Mischel Aoun je 25. januara 2011. imenovao Mikatija mandatarom za formiranje vlade, koja je formirana 13. juna.

Vlada Mikatija podijnela je ostavku 23. marta 2013., ali ostala je na funkciji do formiranja vlade Tammama Salama, 25. februara 2014.

U eksploziji u Bejrutu 4. augusta, prema podacima koje je saopćio ministar zdravstva Hamad Hassan, poginule su 154 osobe i oko 5.000 ranjeno.

Ranije je guverner Bejruta Marwan Abboud saopćio kako se šteta nastala u eksploziji procjenjuje na 10 do 15 milijardi dolara, možda čak i više.

Predsjednik Libana Michel Aoun izjavio je ranije da je amonijev nitrat uzrok eksplozije koja je izazvala ogromnu materijalnu štetu, a eksplozija se čula u mnogim dijelovima grada.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'