Bosna i Hercegovina     | 07.08.2020. 12:43 |

Šeranić: RS će aplicirati za vakcinu protiv koronavirusa, razgovara se s Gavi-em

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 7.augusta (FENA) - Ministar zdravlja Republike srpske (RS) Alen Šeranić tvrdi da će taj bh. entitet aplicirati za vakcinu protiv koronavirusa, a koju će primati osobe koje imaju uobičajene kontraindikacije za vakcinu.

-Razgovaramo i s predstvanicima Globalne alijanse za vakcinaciju (Gavi), koji uskoro sarađuju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Institut za javno zdravstvo RS je zadužen da ostvaruje kontatke i prati šta se dešava na tom polju. Dosta je nejasnoća po pitanju vakcine i očekujemo da se objavi da li će se primati u jednoj ili dvije doze, koju vrstu imuniteta će ostvariti i na koliki period te kada će biti potrebno raditi vakcinaciju... - rekao je Šeranić.

U tom bh.entitetu će, kaže, biti određene prioritetne kategorije za vakcinaciju, kada budu u primjeni.

- Očekujemo da će plan vakcinacije biti gotov u toku naredne sedmice, u vezi s brojem osoba koje preporučemo da se vakcinišu, a to su prvenstveno zdravstveni radnici, osobe starije od 65 godina s različitim komorbiditetima - kazao je Šeranić novinarima u Banjoj Luci.

Resorni ministar je rekao da oni koji inače imaju uobičajene kontraindikacije na vakcinu neće biti u obavezi da se vakcinišu, dok će prioritetne grupe odrediti entitetski Institut za javno zdravstvo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom