Bosna i Hercegovina     | 07.08.2020. 12:22 |

Projekti Omladinske banke vraćaju osmjeh na lica mladih u Gornjem Vakufu

FENA Mevlida Ridžal

GORNJI VAKUF-USKOPLJE, 7. augusta (FENA) - Potpisani su ugovori za provođenje pet projekata neformalnih grupa mladih iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, u sklopu programa Omladinske banke u tome gradu.

Za tu namjenu, ova banka će u 2020. osigurati 7.499 KM, dok će doprinos lokalne zajednice, kroz donacije i rad, iznositi 4.270 KM.

- Projektom „Hajd u park“ uredit ćemo park kod sportske dvorane i osnovne škole, kako bi postao omiljeno mjesto mladih, ali i onih starijih građana, zaljubljenika u prirodu - kazao je u razgovoru za Fenu koordinator Omladinske banke u toj općini Sulejman Abazović.

Dodaje da su čist planinski zrak, nedirnuta priroda i bistra rijeka Voljišnica potaknuli mlade na ideju o otvaranju „Izletišta za sve generacije“ na teritoriji Gornjeg Vakufa-Uskoplja. 

-Radi se o području, koje je idealno za  izletnike, i sve građane željne odmora u istinskoj prirodnoj idili, kojoj treba dodati samo nekoliko klupa i šadrvan s ugrađenim kaminom - naglasio je.  

Također, planirana je izgradnja dječijeg igrališta kod planinarskog doma u mjestu Jelići, i realizacija projekta „Tri dana bez signala“, u okviru kojeg će na Vranici biti organizirani razni sadržaji za mlade.

-Grad je pun prirodnih resursa i lokacija, koje bi se mogle pretvoriti u prave turističke atrakcije, a jedno od njih je Kalemovo jezero. Prvi naš korak u tom pravcu bit će izgradnja šadrvana pored samog jezera u Mjesnoj zajednici Voljevac - istaknuo je.

Po njegovim riječima, iznosom od 2.000 KM podržan je mikrobiznis pod nazivom „Vjerujte u svoje snove“, koji je zamišljen kao platforma putem koje će se vršiti prodaja kolača, torti i raznih drugih poslastica.

-Proizvodnja će se bazirati na online prodaji što je u našem gradu nova, inovativna stvar. Osnivač mikrobiznisa je Hedija Lužić, koja će narednih dana napraviti stranicu putem koje će svi zainteresirani moći izvršiti narudžbu - zaključio je Sulejman Abazović, uz konstataciju kako se radi o projektima koji  „vraćaju osmjeh na lica mladih“.

Osim njega, članovi Omladinske banke u Gornjem Vakufu-Uskoplju su Adna Sušić, Ana Martinović, Amir Čaušević i Šabanija Gudić.

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje i Fondacija „Mozaik“ potpisali su Memorandum o saradnji do kraja 2023., kojim je predviđena provedba trideset projekata i sedam mikrobiznisa, u organizaciji Omladinske banke.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo