Bosna i Hercegovina     | 05.08.2020. 12:11 |

Zaustavljen projekat spalionice opasnog otpada u Zvorniku

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 5. augusta (FENA) - Iz Centra za životnu sredinu pozdravljaju odluku o zaustavljanju izgradnje spalionice opasnog otpada u Zvorniku, koja bi, kako je saopćeno, dovela do nemjerljive štete po zdravlje stanovnika te lokalne zajednice, kao i po životnu sredinu. 

To postrojenje neće biti izgrađeno, jer je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS odbilo zahtjev firme "Medic otp” za izgradnju, nakon utvrđenih nedostataka koji projekat čine neosnovanim za nastavak procedure. 

Iz Centra navode da je glavni razlog odbijanja zahtjeva predviđena lokacija spalionice u naselje Karakaj, koje broji 2.828 stanovnika.

U neposrednoj blizini parcele, koju je investitor namijenio za izgradnju objekta, nalazi se fabrika glinice "Alumina”, u sklopu koje se nalazi vrtić, nekoliko privrednih subjekata, brojne kuće od kojih je najbliža na 150 metara udaljenosti od predviđene spalionice, škola i benzinska pumpa.

Veliki broj udruženja, pojedinaca i stručnjaka uputilo je primjedbe na spomenuti projekat nadležnom ministarstvu, i kako ističu iz Planinarsko ekološkog društva (PEK) Korak koje je među pokretačima inicijative za zaustavljanje ovog projekta, donesenom odlukom su zadovoljni.

-S obzirom na sve okolnosti koje su pratile projekat, a uzimajući u obzir i stručna mišljenja na projekat koja smo uputili Ministarstvu u saradnji sa drugim organizacijama i pojedincima, zadovoljni smo odlukom i zahvaljujemo se svim angažovanim udruženjima, grupama i pojedincima koji su prepoznali značaj ove teme po zdravlje naših sugrađana i budućnost našeg grada i cijele regije te dali svoj doprinos u ostvarivanju ciljeva od zajedničkog opšteg interesa - saopćili su iz PED Korak.

Marko Mimić iz Sportskog ribolovnog udruženje "Bistro" Zvornik ističe da je područje Karakaja već dovoljno ugroženo aero zagađenjem, fabrikom glinice "Alumina”, veoma frekventnim saobraćajem te gradskom deponijom na obali Drine.

Centar za životnu sredinu od početka je pratio razvoj situacije vezano za ovaj projekat, a predstavnici organizacije su iznijeli i primjedbe na projekat na javnoj raspravi koja je održana u martu u Zvorniku.

-Bosna i Hercegovina trenutno na svojoj teritoriji nema prijavljenih spalionica otpada, pa je ovaj projekat bio pionirski pokušaj uvođenja rješenja za problem otpada. Drago nam je da je došlo do reakcije građana Zvornika i javnosti koji su pokazali svjesnost o štetnosti ovakvih projekata. Spalionice su zastarjeli sistemi koje su se nebrojeno puta pokazale još većom prijetnjom od deponija, pogotovo u nerazvijenim sredinama koje nemaju kapaciteta da regulišu zagađenje iz istih. Takav je slučaj i sada, jer u državi ne postoji institucija koja vrši mjerenja opasnih materija iz izduvnih gasova spalionice, što je preduslov za odgovarajući nadzor i praćenje - ističe Milica Končar iz Centra za životnu sredinu.

Investitor „Medic otp” je u decembru 2019. podnio zahtjev za odobravanje Studije uticaja na životnu sredinu za projekat postrojenja za termički tretman opasnog otpada u naselju Karakaj u gradu Zvorniku koja je stavljena na javnih uvid od 31. januara do 31. marta ove godine, kada je održana javna rasprava u Zvorniku. Na javnoj raspravi je izražena zabrinutost za opravdanost navedenog projekta i postavljen je veliki broj pitanja od kojih većina nije razriješena, jer sam investitor nije prisustvovao raspravi.

Osim brojnih organizacija i uduženja iz civilnog sektora, komentare na Studiju su dostavili Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Ministarsttvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, kao i grad Zvornik te dvije mjesne zajednice. 

Priloženi su rezultati ankete Gradske uprave Zvornik gdje je veliki broj građana iskazao nezadovoljstvo, što predstavlja pozitivan primjer djelovanja stručne javnosti koja se iskoristila svoju ekspetizu, ali i djelovanja lokalnog stanovništa koje se uključilo u ovaj proces.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo