FENA biznis     | 03.08.2020. 13:10 |

United Grupa preuzela bugarski Vivacom

FENA Saopćenje

 

United Grupa preuzela bugarski Vivacom

Amsterdam, Holandija i Sofija, Bugarska [31. juli 2020]: United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operater u Jugoistočnoj Evropi, je objavila okončanje procesa kupovine kompanije Vivacom.

Prethodno je u aprilu 2020. godine Evropska komisija odobrila akviziciju, dok je sporazum o preuzimanju potpisan u novembru 2019. godine, pošto je United Grupa dobila tender za kupovinu ove vodeće telekomunikacijske kompanije u Bugarskoj.

Vivacom je prva telekomunikacijska kompanija u Bugarskoj, sa najvećim prihodima među operaterima u ovoj zemlji u proteklih sedam godina. Vodeću poziciju na tržištu izgradili su uz potpuno razumijevanje potreba korisnika, kao i uvođenjem tehnoloških inovacija kako bi obezbijedili napredne, visokokvalitetne usluge interneta, mobilne telefonije i digitalne televizije, namijenjene fizičkim licima i poslovnim korisnicima.
 
Preuzimanje Vivacoma je nanoviji potez u okviru strategije rasta United Grupe, nakon kupovine TELE2 u Hrvatskoj početkom 2020. i postizanja dogovora o kupovini grčkog telekomunikacijskog operatera Forthnet, koji će uskoro biti realizovan. Poslujući istovremeno u telekomunikacijskom i medijskom biznisu, United Grupa objedinjuje vodeće operatere i najbolje proizvođače medijskog sadržaja u Jugoistočnoj Evropi. Krajem godine imat će više od 10 miliona korisnika i više od 11 hiljada zaposlenih.
 
Dolaskom na tržište Bugarske, United Grupa se obavezuje da će doprinositi daljem  razvoju sektora telekomunikacija u toj zemlji kroz ulaganja u talenat, tehnologiju i infrastrukturu.

Viktorija Boklag, izvršna direktorica United Grupe, izjavila je: „Vivacom je utvrdio  poziciju broj jedan u Bugarskoj odličnim upravljanjem, impresivnim finansijskim rezultatima, tehnološkim unapređenjima i izuzetnim timskim radom. Sa jasnom vizijom i strategijom za budućnost United Grupa stekla je još jednog tržišnog lidera u regionu, a naš udruženi talenat, iskustvo i veličina znače da tržištu od 27 miliona ljudi u Jugoistočnoj Evropi i našoj dijaspori širom svijeta možemo pružiti telekomunikacijske usluge najnovije generacije i najbolji strani i domaći TV sadržaj."
 
Nikos Statopulos, jedan od partnera u investicijskom fondu BC Partners i predsjednik United Grupe naglašava: „Preuzimanje Vivacoma je važan korak u sprovođenju strategije rasta United Grupe, jer želimo da proširimo svoje geografsko prisustvo u Evropi. Bugarski telekomunikacijski sektor je dio dinamične ekonomije, koji će nam pružiti snažno uporište na jednom od strateški ključnih tržišta. “
 
„ Za Vivacom, ulazak u porodicu United Grupe predstavlja ogromnu mogućnost za još brži rast već odličnih rezultata. Izgradili smo snažan brend, sinonim za kvalitet i inovacije i modernu kompaniju sa više od 5.000 posvećenih radnika širom zemlje. Pravo je vrijeme da napravimo sljedeći korak i radujemo se zajedničkom poslovanju i razmjeni iskustva sa United Grupom kako bismo naše usluge u Bugarskoj podigli na još viši nivo. “ rekao je Atanas Dobrev, izvršni direktor Vivacoma.
 
„Vivacom je postigao impresivne rezultate, ne samo kao najveći telekomunikacijski operater u Bugarskoj, već i kao lider u inovacijama. To je rezultat snažnog menadžerskog pristupa i profesionalizma naših zaposlenih, a uz podršku i dodatna ulaganja United Grupe, potencijal za dalji rast Vivacoma u Bugarskoj je veliki." zaključio je predsjednik Nadzornog odbora Vivacoma, Spas Rusev.
 
O United Grupi

Sa sjedištem u Amsterdamu United Grupa je vodeći telekomunikacijski i medijski operater u Jugoistočnoj Evropi. Kroz značajne investicije u digitalnu infrastrukturu, sadržaj i tehnologiju, pruža vodeće usluge korisnicima širom regiona.  Za 20 godina poslovanja, United Grupa je preuzela i uspješno integrisala više od 100 kompanija. Svake godine izdvaja i značajna sredstva za razvoj digitalne infrastrukture, originalnog medijskog sadržaja i tehnologije. U okviru United Grupe posluju Telemach, SBB, United Cloud, Tele2 Hrvatska, United Media sa televizijskim kanalima Nova, N1, Nova S, Nova BH, Nova M, Doma, Sport Klub, Fight Ch, Mini, Grand, Pikaboo, Vavoom, Cinemania, Lov i ribolov, IDJ, Brainz, portalom nova.rs, marketinškim agencijama Cas Media i Direct Media i e-commerce biznis Shoppster. Ima najširu mrežnu pokrivenost u regionu i korisnicima nudi najatraktivniji izbor TV sadržaja iz cijelog svijeta.

United Grupa je od marta 2019. godine u vlasništvu BC Partners, jedne od najvećih globalnih investicijskih kompanija u svijetu, posluje u sedam zemalja.

 Za više informacija, posjetite https://united.group/

 O BC Partners

BC Partners je vodeća međunarodna investicijska kompanija sa preko 23 milijarde eura uloženih u kapital, kreditiranje i nekretnine. Osnovana 1986. godine, kompanija BC Partners igrala je aktivnu ulogu u razvoju evropskih tržišta tokom gotovo tri decenije. Danas, rukovodstvo BC Partnersa upravlja poslovanjem na tržištima kao integrisani tim iz kancelarija u Evropi i Sjevernoj Americi. Od osnivanja, BC Partners Private Equity realizovao je 114 investicija, u kompanije sa ukupnom vrijednošću od preko 145 milijardi eura.

Za više informacija, posjetite www.bcpartners.com

Kontakt za medije:

office@united.group

 

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'