Stranačke aktivnosti     | 01.08.2020. 16:25 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

NB O MILANOVIĆEVOM ODLIKOVANJU ODBJEGLOG JELIĆA

Ako su evropske vrijednosti da se odbjegli zločinci odlikuju, neka ih Zoran Milanović slobodno zadrži za sebe

Nezavisni blok izražava protest povodom najave da će hrvatski predsjednik, Zoran Milanović, na 25. godišnjicu akcije „Oluja“, 4. augusta, odlikovati četiri gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) i Specijalnu policiju Herceg-Bosne za, kako je navedeno, „njihovu ulogu u oslobađanju Hrvatske“. Iako je Milanović najavljivao drugačiju politiku i otklon od dijelova zločinačke politike devedesetih, odlikovanje ljudi poput Zlatana Mije Jelića i drugih zvaničnika tzv. Herceg-Bosne jest nastavak gaženja žrtava Udruženog zločinačkog poduhvata u Bosni i Hercegovini, kako je to utvrđeno u pravosnažnoj presudi Tribunala u Haagu. Zna li Zoran Milanović da je Zlatan Mijo Jelić optužen za ratne zločine i da se nalazi u bijegu u Hrvatskoj, pitaju se u Nezavisnom bloku!

Bivši logoraš Herceg-Bosne i zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH, Amer Obradović, kaže: "Ako su evropske vrijednosti da se odbjegli zločinci odlikuju, neka ih Zoran Milanović slobodno zadrži za sebe. To što se zvanični Zagreb ne odriče zločinačkog naslijeđa, opterećava odnose u Bosni i Hercegovini stalno nas kao taoce drži u lošoj prošlosti. Milanović se ovim potezom svrstava u niz zvaničnika susjednih država koje ne poštuju našu zemlju. Ili se možda Milanović zbunio, poput Zlatana Mije Jelića koji je u pošti u Širokom Brijegu dok je pisao telegram čestitku tadašnjem izborniku Irana Ćiri Blaževiću, pitao - Jel se piše Iran ili Irak? – i tako umjesto da se obračuna sa duhovima prošlosti i zločinima on ih kiti sa odlikovanjima. Ovo je skandalozna i anticivilizacijska odluka i mišljenja sam da bi trebali reagirati Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova".

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana