Bosna i Hercegovina     | 30.07.2020. 17:25 |

SDP još jednom potvrdio privrženost odbrani prava radnika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. jula (FENA) - Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine analiziralo je danas pripreme partije za predstojeće lokalne izbore, te je usvojen je dokument „Ciljevi na lokalnim izborima 2020. godine“ kojim su definisani očekivani izborni učinci u lokalnim sredinama.

Kako je saopćeno iz SDP-a, lokalni izbori su još jedna potvrda da je SDP BiH jedina istinska partija cijele Bosne i Hercegovine.

 SDP BiH ima najviše prijavljenih izbornih listi na teritoriju cijele države, a struktura listi je potvrda multietničke politike SDP-a BiH kao jedinog stvarnog baštinika ljevičarske ideje multietničnosti i ravnopravnosti. Svojim listama SDP potvrđuje trajnu i stvarnu opredijeljenost i borbu za Bosnu i Hercegovinu kao zemlju svih građana na svakom pedlju naše domovine. 

Predsjedništvo SDP BiH jednoglasnom odlukom prisutnih članica i članova prihvatilo je prijedlog kadrovske komisije za kandidata za poziciju potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda. On će biti predstavljen javnosti u narednom periodu.

Predsjedništvo je pohvalilo rad zastupnika iz reda SDP-a u Predstavničkom domu i delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji su pokrenuli inicijativu i uspjeli u redovnu proceduru vratiti predložene izmjene i dopune Zakona o radu koji je Vlada FBiH pokušala nametnuti u hitnoj proceduri. Još jednom naglašavamo kako je za izglasavanje ovog Zakona bitan socijalni dijalog, koji će, pored ostalog i zahvaljujući djelovanju zastupnika i delegata iz SDP-a, biti omogućen. SDP i dalje stoji na stanovištu kako usvajanje ovih izmjena treba biti predloženo u paketu sa prijedlogom Zakona o minimalnoj plaći i Zakona o doprinosima FBiH. 

Na sjednici su podržane aktivnosti Savjeta za ekonomski razvoj SDP BiH na kreiranju "Korona 2" zakona, kojim je SDP još jednom potvrdio svoju privrženost odbrani prava radnika. Zaključeno je kako je SDP BiH učinio sve da predloži mjere koje bi trebalo da poprave stanje u privredi uzrokovano koronavirusom, ali koje bi imale socijalni karakter za građane Bosne i Hercegovine.

Nažalost, parlamentarna većina koristi sve proceduralne mogućnosti kako bi usporila ili onemogućila donošenje zakona, koji imaju za cilj stvaranje boljih pretpostavki za zaštitu i podršku radnicima i svim građanima pogođenim pandemijom, koje su klubovi SDP-a uputili u parlamentarnu proceduru.

Predsjedništvo SDP BiH izražava iskreno saučešće porodici tragično preminulog federalnog ministra za pitanja boraca i invalida rata Salki Bukvareviću, kao i svim porodicama koje su u ovim teškim vremenima pandemije izgubili svoje najbliže.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom