Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 30.07.2020. 15:35 |

Kurban bajram u Azerbejdžanu: izazovi i inovativna rješenja tokom pandemije

FENA Saopćenje

BAKU, 30. jula (FENA) - Iako je Azerbejdžan uglavnom popularan kao zemlja koja proizvodi naftu i gas u svijetu, u posljednjim decenijama se takođe primjećuje visok rast u poljoprivrednom i turističkom sektoru. Pored razvoja poljoprivrede u proizvodnji i izvozu, primijećuje se i rastući trend primijenjenih inovacija u sektoru. Primjena novih tehnologija omogućuje zemlji povećanje ukupne proizvodnje i izvoza poljoprivrednih proizvoda. Kao rezultat toga, Azerbejdžan sada izvozi ne samo u zemlje ZND, već i u region EU i GCC, saopćeno je iz Ambasade Republike Azerbejdžan u BiH.  

Kada je riječ o inovacijama, elektronski poljoprivredni informacioni sistem (EAIS) jedna je od najboljih inovativnih platformi za pružanje poljoprivrednicima neophodnih poljoprivrednih usluga koje u ograničenom vremenskom roku razvija Ministarstvo poljoprivrede Republike Azerbejdžan i koje je još uvijek u procesu razvoja.

Tekuća zdravstvena kriza je na Azerbejdžan, kao na dio globalne zajednice, negativno uticala. Ako se ne preduzmu neophodne preventivne mjere, pandemija bi vjerovatno mogla da ima obiman i dugoročni uticaj na poljoprivrednu industriju. Da bi spriječila negativan uticaj epidemije, Vlada Azerbejdžana je od samog početka preduzela potrebne mjere.

Sada, u periodu praznika žrtvovanja (Eid-Al-Adha) koji se slavi u muslimanskom svijetu, posebno je neophodna kontrola okupljanja ljudi kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. S obzirom na izazove postavljene ograničenjima karantinskog perioda, Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je web stranicu za prodaju ovnova za žrtvu kao inovativno rešenje za sprečavanje prenatrpanosti prodajnih mjesta. Veb stranica omogućava ljudima da lako naruče ovnove za žrtvu tako što će navesti vrijeme i prodajno mjesto po svom izboru. Prema njihovoj narudžbi, ovnovi će se žrtvovati u skladu sa svim islamskim pravilima u njihovo ime. Oni mogu preuzeti žrtvene ovnove vrlo brzo u određeno vrijeme i na određenom mjestu. Web stranica je uglavnom namijenjena lokalnoj upotrebi, pa je predstavljena samo u Azerbejdžanu.

Da bi se dalje spriječilo širenje koronavirusa, u klanicama će se vršiti velika kontrola svih sanitarnih, epidemioloških i higijenskih uslova. Ova inicijativa pomoći će u sprečavanju prenatrpanosti i dugih redova ispred prodajnih mjesta, navodi se u saopćenju.

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'