Ekonomija     | 30.07.2020. 12:25 |

Ljubuškim poljodjelcima isplaćeno 200.000 maraka potpore za proljetnu sjetvu

FENA Saopćenje

LJUBUŠKI, 30. srpnja (FENA) - Grad Ljubuški poljodjelcima je isplatio 200.000 maraka potpore za proljetnu sjetvu na osnovu natječaja kojeg je u travnju raspisalo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a s ciljem ublažavanja šteta nastalih pandemijom koronavirusa i poticanja domaće proizvodnje.

Za ovu potporu prijavilo se 278 poljoprivrednih gospodarstava na području Ljubuškog, a od ukupnog iznosa po 100.000 osigurali su Grad Ljubuški i resorno ministarstvo.

"Sredstva su osigurana na temelju sporazuma Grada Ljubuškog i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a glavni uvjet za dobivanje potpore bio je da su poljodjelci upisani u registar poljoprivrednih gospodarstava i Registar klijenata. Kriterij za dobiveni iznos potpore bila je površina posjeda koji je prijavljen za proljetnu sjetvu", kazao je savjetnik gradonačelnika za gospodarski razvoj Davor Vasilj.

Poljodjelci će prema tome dobiti otprilike po 450 maraka po prijavljenom hektaru što će im pomoći olakšati prevladavanje situacije s koronavirusom koja je i njih pogodila, priopćeno je iz Grada Ljubuškog.

"Potpora nam je u ovim teškim vremenima itekako dobrodošla. Zahvaljujem čelništvu Grada Ljubuškog, koje je nam je, uz sve što čini za nas i za opstanak ljubuške poljoprivrede, i sad pomoglo da lakše prebrodimo trenutačnu situaciju", kazao je direktor Poljoprivredne zadruge "Plodovi zemlje" Dubravko Vukojević.

Potpora za proljetnu sjetvu, navodi se, samo je jedna u nizu različitih vrsta pomoći Grada Ljubuškog prema poljoprivrednicima u posljednje vrijeme.

"Otvoren je sabirno-distribucijski centar u kojeg je uloženo više od 1.000.000 maraka, sufinancirana je nabava 76 plastenika, a osigurano je i 100.000 maraka za naknadu šteta na voću i povrću uslijed mraza, dok se za ovu mjeru očekuje još pomoć viših razina", stoji u priopćenju.

I u narednom razdoblju težit će se osnaživanju poljoprivrede ovog kraja.

"Svjesni važnosti poljoprivredne proizvodnje, Grad Ljubuški kontinuirano radi na pomoći našim poljoprivrednicima, a tako će biti i u buduće, još i intenzivnije nego ranije. S ciljem njezinog osnaživanja, pripremamo nove projekte kojima ćemo poljoprivrednicima dodatno pomoći", istaknuo je vršitelj dužnosti gradonačelnika Grada Ljubuškog Vedran Markotić.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom