Stranačke aktivnosti     | 28.07.2020. 10:36 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Federalni zastupnik Nezavisnog bloka Amer Obradović danas je zatražio od Vlade Federacije BiH da preduzme mjere kojim će se sve informacije vezane za COVID-19, ali i druge generalne podatke i odluke, prilagoditi na način da budu dostupne slijepim i slabovidnim osobama.

„Posebno ova inicijativa ima značaj zbog činjenice da u Bosni i Hercegovini ima blizu 5.000 slijepih i slabovidnih osoba, te zbog nemogućnosti vidne percepcije slijepe osobe nemaju adekvatne mogućnosti pratiti aktuelna zbivanja u dnevnim novinama i časopisima, web stranicama i drugim izvorima informacija, te bi se realizacijom inicijative trenutna loša pozicija ove populacije poboljšala. Istovremeno, Vlada bi poslala poruku da joj je stalo do marginaliziranih grupa i da žele otvoriti institucije prema javnosti”, poručio je zastupnik Obradović.

Postoje brojna dobra rješenja, sa primjenom pristupačnih softverskih alata i tehnika kao što su čitači i uvećivači ekrana, sintetizatori govora, Brajevo pismo, pristupačni sadržaji u elektronskom formatu, ali i druge tehnologije čijom upotrebom slijepe i slabovidne osobe postaju ravnopravni članovi društva.

“Manjak spremnosti da se dijele informacije, brzo i transparentno, jeste postao ključni simbol borbe sa Koronavirusom. Barem simbolični iskorak institucija na tom putu, pa i ovaj vrlo praktični, značio bi mnogo, kako za ovaj period tako i za budućnost”, zaključio je Obradović.

Press služba

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana