Magazin     | 28.07.2020. 08:09 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 28. srpnja (FENA) - 

- 1330. Srpski kralj Stefan Dečanski potukao je u bici kod Velbužda vojsku bugarskog cara Mihajla Šišmana, koji je poginuo u toj bici.

- 1586. Thomas Harriot iz Kolumbije donio prve krumpire u Englesku. Krajem 16. stoljeća krumpir je prenesen u Španjolsku. U početku se gajio kao ukrasna biljka, ali se zbog porasta stanovništva, ratova i gladi, širom Europe počeo koristiti za ishranu.

- 1741. Umro Antonio Vivaldi, talijanski skladatelj i virtuoz na violini, jedan od najznačajnijih predstavnika baroka i prethodnika novog doba klasike.

- 1750. Umro Johann Sebastian Bach, njemački skladatelj i orguljaš baroknog razdoblja. Općenito ga se smatra jednim od najvećih skladatelja svih vremena.

- 1821. Peru proglasio neovisnost od Španjolske.

- 1858. Prvi put upotrijebljen otisak prstiju kao znak identifikacije. Upotrijebio ga je William Herschel u Indiji, kada je uzeo otisak od Radjadhara Konaija na poleđini jednog ugovora.

- 1868. Ratificiran 14. amandman Ustava SAD-a, kojim su Afroamerikanci dobili pravo na američko državljanstvo.

- 1876. U bici na Vučijem dolu Crnogorci pobijedili tursku vojsku pod zapovjedništvom Muktar-paše i nanijeli joj teške gubitke - oko 4.000 mrtvih i ranjenih i 310 zarobljenih.

- 1885. Rođen Branko Gavella, hrvatski redatelj, teatrolog i kazališni pedagog, direktor drame zagrebačkog HNK, osnivač zagrebačke Akademije za pozorišnu umjetnost, pokretač utemeljenja Zagrebačkog dramskog kazališta (danas Dramsko kazalište Gavella). Režirao je oko 270 dramskih, opernih i operetnih djela, napisao nekoliko knjiga s kazališnom tematikom, općenito jedan od najvećih umjetnika hrvatskih pozornica.

- 1914. Austro-Ugarska objavila rat Srbiji, mjesec nakon atentata na prestolonasljednika Franza Ferdinanda u Sarajevu. Daljnji tijek događaja doveo je do Prvog svjetskog rata.

- 1937. Japanci u kinesko-japanskom ratu zauzeli Peking.

- 1938. Rođen Arsen Dedić, hrvatski i jugoslavenski kantautor i šansonjer. Autor je i izvođač više desetaka šansona te pobjednik mnogih glazbenih festivala. 

- 1942. Umro William Petrie, britanski arheolog koji je 1880. počeo prva znanstvena arheološka iskopavanja u Egiptu i vodio ih gotovo pola stoljeća. Osnovao je Britansku arheološku školu u Egiptu.

- 1968. Umro Otto Hahn, njemački kemičar i nuklearni fizičar, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 1944. Jedan je od inicijatora i potpisnika Getingenškog apela protiv atomskog naoružanja.

- 1976. U potresu u kojem je potpuno razoren kineski grad Tangšan poginulo je najmanje 242.000, a ranjeno 164.000 ljudi.

- 1984. Predsjednik SAD-a Ronald Reagan otvorio je Olimpijske igre u Los Angelesu, koje su bojkotirali SSSR i još neke zemlje tadašnjeg sovjetskog bloka kao revanš za američki bojkot Olimpijskih igara u Moskvi 1980.

- 2005. Irska republikanska armija (IRA) službeno je proglasila kraj svoje oružane kampanje protiv britanske vlasti u Sjevernoj Irskoj, koja je trajala 35 godina i priopćila da će se za ciljeve boriti političkim sredstvima.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo