Bosna i Hercegovina     | 27.07.2020. 15:52 |

Univerzitet u Tuzli napredovao na rang-listi Webometricsa za oko stotinu mjesta

FENA Darinka Mitrović

TUZLA, 27. jula (FENA) - Univerzitet u Tuzli u julskom izdanju Webometricsovog rangiranja nalazi se na 3.081 mjestu od ukupno 30.000 univerziteta na svjetskoj listi.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli Vedad Pašić kazao je Feni da je ovo najbolja pozicija koju je tuzlanski univerzitet dosad ostvario na ovoj rang-listi i u odnosu na posljednje rangiranje napredovao je za oko stotinu mjesta.

- Napredak je zapravo značajniji uzimajući u obzir da u prethodnu procjenu Webometricsa nisu bili uključeni univerziteti iz Turske, koji su sada ponovo na rang-listi – dodao je Pašić.

Prema njegovim riječima, metodologija Webometricsa ne odražava u potpunosti i realistično kvalitet, ali ono na šta ukazuje jedan od pokazatelja u okviru cjelokupne ocjene jeste da je tuzlanski univerzitet napredovao za 200 mjesta po broju citiranosti njihovih istraživača na Google scholar profilima.

- Više od 21.000 citiranja koji nam se računaju, dakle naučnih radova koji su proizveli naučnici koji rade na Univerzitetu u Tuzli – izdvojio je Pašić.

Ovakvo rangiranje i napredak, kako je dodao, rezultat je i nekoliko značajnih reformi koje su proveli zadnjih  godina, a to je pogotovo vidljivo jer naučnoistraživački rad nije toliko ni relevantan ukoliko za njega ne zna javnost.

- Pogotovo mi je drago jer se ovim 'razbija' predrasuda koja postoji ne samo u BiH, u političkim strukturama, nego nažalost i u strukturama međunarodne zajednice, koje uvijek naginju ka tome da imamo tri 'nacionalna' univerziteta u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci. Univerzitet u Tuzli svojim kvalitetnim radom pokazuje da je takav pristup apsolutno pogrešan i da mi zapravo ne možemo imati dovoljno visokoškolskih ustanova. Važno je da one međusobnom konkurencijom jedne druge guraju naprijed – kazao je Pašić.         

Na osnovu posljednjeg Webometricsovog rangiranja, Univerzitet u Sarajevu se nalazi na 1496. mjestu, Internacionalni Univerzitet u Sarajevu na 3.572, Internacionalni Burch univerzitet na 3.763. mjestu, Univerzitet u Banjoj Luci na 3.843, Sveučilište u Mostaru na 4.722. mjestu itd.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Nekoliko sveučilišta iz BiH bilježi napredak na svjetskoj listi, tuzlansko za više od 700 mjesta

UNTZ napredovao za 98 mjesta na Webometricsovoj rang-listi (VIDEO)

Pašić: Webometrics jedina svjetska ljestvica na kojoj se nalaze bh. univerziteti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo