Svijet     | 27.07.2020. 15:05 |

Članica ISIL-a uhapšena po povratku u Njemačku

FENA Internet

BERLIN, 27. jula (FENA) – Njemački tužioci saopćili su u ponedjeljak da je Njemica koja se navodno pridružila radikalnoj grupi ISIL u Siriji uhapšena po povratku u zemlju. Ona je optužena kao članica strane terorističke grupe, za uzurpaciju imovine i druga krivična djela.

Savezni tužioci navode u saopćenju za javnost da je žena, identifikovana samo kao Nurten J. u skladu s njemačkim zakonom o zaštiti privatnosti, uhapšena u petak na Frankfurtskom aerodromu.

Tužioci navode da je ona putovala s tada četverogodišnjom kćerkom u Siriju u 2015. kako bi se pridružila tzv. Islamskoj državi. Tu se udala za čovjeka koji je također došao iz Njemačke i oni su zasnovali porodicu.

Žena je navodno odgojila njhovu djecu u skladu s ideologijom ISIL-a i zauzvrat je dobijala mjesečna primanja od ekstremističke grupe i živjela lagodno u pet raznih stanova čiji su bivši stanari ili ubijeni ili su protjerani. U 2016. i 2017. nju je često posjećivao prijatelj koji joj je doveo u stan porobljenu Yazidi ženu koja je navodno morala čistiti njen stan.

Nakon što su džihadisti izgubili teritorije u Siriji, Nurten J. i njenu porodicu u Siriji zarobili su Kurdi koji su je na kraju prebacili u deportacijski centar u Turskoj. Nejasno je kako je ona vraćena iz pritvora u Njemačku, kao i sudbina njene djece.

Ured saveznog tužioca nije bio odmah dostupan radi dodatnih detalja, prenosi Associated Press.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Steinmeier u Turskoj povodom obilježavanja godišnjice diplomatskih odnosa Berlina i Ankare

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta