Magazin     | 27.07.2020. 08:09 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 27. srpnja (FENA) - 

- 916. Umro Kliment Ohridski, naj­pozna­tiji i najznačaj­niji sedmočislenik, tj. učenik Svete Bra­će, Ćirila i Metoda, pisac, prosvjetitelj Slavena i svetac.

- 1540. Pod optužbom za veleizdaju, pogubljen Thomas Cromwell, glavni savjetnik engleskog kralja Henrya VIII.

- 1789. Kongres SAD-a osnovao Odjeljenje za vanjske poslove, koje je kasnije postalo State Department.

- 1832. Rođen Đura Jakšić, najveći liričar srpskog romantizma i jedan od najdarovitijih srpskih slikara 19. stoljeća. Pored poezije, koja je najvrednija u njegovom književnom opusu, pisao je pripovijetke i herojske poeme.

- 1841. U dvoboju poginuo ruski pisac Mihail Jurjevič Ljermontov, pjesnik kavkaskih pejzaža i romantičnog buntovništva, jedan od najznačajnijih pjesnika i prozaista ruske književnosti 19. stoljeća.

- 1844. Umro engleski John Dalton, kemičar i fizičar, jedan od osnivača atomske teorije materije. Proučavao je anomaliju neprepoznavanja boja, koja je po njemu nazvana daltonizam.

- 1907. Rođen Petar Lubarda, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih slikara 20. stoljeća

- 1921. Kanadski ljekari Frederick Grant Banting i Charles Best izolovali su inzulin, što je ubrzo omogućilo efikasno liječenje dotad smrtonosne šećerne bolesti.

- 1953. Potpisan sporazum o primirju u Korejskom ratu, čime je okončan trogodišnji rat u kojem je poginulo 1,6 milijuna Korejaca i Kineza i preko 118.000 pripadnika UN-a.

- 1954. Velika Britanija i Egipat postigli sporazum o okončanju 72-godišnje britanske kontrole nad Sueskim kanalom.

- 1985. U državnom udaru u Ugandi svrgnut predsjednik Milton Apolo Obote, koji je bio šef države od 1966. do 1971., kada ga je oborio Idi Amin Dada. Drugi put je postao predsjednik 1979.

- 1989. Christer Pettersson proglašen krivim i osuđen na doživotnu robiju zbog ubojstva švedskog premijera Olofa Palmea 1986. On je kasnije oslobođen, a ubojstvo je ostalo nerazjašnjeno.

- 1990. Bjelorusija proglasila neovisnost od tadašnjeg SSSR-a.

- 1996. Tijekom Olimpijskih igara u Atlanti eksplodirala bomba u zabavnom parku pri čemu je poginulo dvoje i ranjeno 110 ljudi.

- 1998. Bivša stažistkinja u Bijeloj kući Monica Lewinsky dala je prvu izjavu istražiteljima i time prekinula šestomjesečnu šutnju u vezi s ljubavnom aferom s američkim predsjednikom Billom Clintonom.

- 2003. Umro Bob Hope, američki komičar koji je tijekom 70-godišnje karijere igrao u vodviljima, radiodramama, kazalištu, filmu i televiziji.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana