Kultura     | 25.07.2020. 10:13 |

Izložba 'Dragi moj Bosanac i Hercegovac probudi se' otvorena u Centru za kulturu

FENA Saopćenje

MOSTAR, 25. srpnja (FENA) - Izložba slika autorice Alise Teletović pod nazivom "Dragi moj Bosanac i Hercegovac probudi se" otvorena je u petak, 24. srpnja u Centru za kulturu Mostar, u okviru manifestacije "Mostarsko ljeto 2020".

Autorica ističe kako je odabrala ovaj naziv izložbe zato što smatra da trebamo živjeti jer život kratko traje i jako brzo se potroši.

"Mi smo izgubili nekih 20-ak godina, buljamo u tim podjelama, stvarima koje nisu životne i treba iz toga malo izaći. Treba to otresti sa sebe i reći tako je lijepo sunce, more, Neretva, doline, brda, ljudi su na kraju krajeva lijepi, ali moramo imati malo više strpljenja jedni s drugima, više suosjećanja, više te ljudskosti koju smo izgubili. U tom kontekstu bih željela da se taj Bosanac i Hercegovac probudi. Bilo bi mi draže da je samo jedno ime, da se ne dijelimo ni na ovaj ni na onaj način, ali ipak znamo da je to nemoguće jer je tako u naslovu naše države, ali mi možemo biti jedno", istaknula je Teletović.

Ova izložba prikazuje umjetnički izraz slikarice nastao u vrijeme izolacije izazvane koronavirusom, a predstavlja odraz izoliranosti kako autorice, tako i cjelokupnog bh. društva, ali i svojevrsnu nadu kakvo bh. društvo autorica vidi i priželjkuje, odnosno kakvom bosanskohercegovačkom društvu se nada, priopćeno je iz Mostarskog ljeta.

"Sinoć je publika imala priliku vidjeti 12 slika koje su nastale u vrijeme pandemije koronavirusa. Jedan dio tih slika predstavljaju unutrašnji monolog mojih misli, osjećanja povodom čitave naše situacije kao društva, znači ono što mene boli i tišti zadnjih 10 godina života u BiH. Taj Bosanac i Hercegovac mora izaći iz tog stećka i reći da želi živjeti, da želi proširiti svoje vidike. Nekad ne treba ni govoriti nešto, nekad treba prihvatiti sve što se događa u smislu da sam propitaš sebe i svoju dušu, što je to što je meni ovdje dobro ili loše. Osim tog ciklusa isto tako željela sam pokazati nadu u pojedincu i nadu u nova uvjerenja, novi svijet i novi poredak, te tu nastaje drugi dio slika, pejzaži koji su rađeni slojevito. Oni nisu završeni u dva mjeseca jer traju malo duže, ali ovo je jedan dobar kontrast dobrog i lošeg, a ja biram da to dobro pobjedi i u tom kontekstu smo sinoć bili u Centru za kulturu", naglasila je autorica izložbe.

Alisa Teletović još kao djevojčica sa svojih 11 godina počela je slikati apstraktne slike i postaje snažni i samonikli talent, najmlađa umjetnica u tadašnjoj Jugoslaviji.

Rođena je u Banjoj Luci, a veći dio života provela je u Mostaru. Stjecajem ratnih okolnosti kao tinejdžerka od 18 godina odlazi u daleku Australiju gdje započinje novi život 1994. godine. Od 2011. živi i stvara u BiH, a sudjelovala je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama, te je dobitnica mnogih nagrada.

Posebnu notu i doživljaj prilikom otvaranja izložbe dalo je čitanje poezije mlade bh. pjesnikinje Melide Travančić koja ima sedam neobjavljenih knjiga, od toga 3 knjige poezije koje su više puta nagrađivane.

Travančić je napisala niz pjesama koje su također nastale u izolaciji, a koje je ovom prilikom, uz svoje dnevničke bilješke i pjesme iz svoje knjige "Sjenka u sjenci" predstavila mostarskoj publici.

"Udruženje za kulturu Kontrast ponudilo je nešto novo i nešto što je drugačije, na što nismo navikli na suvremenoj umjetničkoj bh. sceni, a to je spojiti slikarstvo i poeziju. Sve ono što ja kažem poezijom ili što ne mogu kazati poezijom, slikari to kažu svojim djelima, nacrtaju i isto tako proces je i obrnut, tako da nam je nekako došlo kao prirodni slijed naše suradnje, prijateljstva, druženja na raznim projektima da zaista ponudimo publici nešto novo i drugačije", kazala je Travančić.

Cjelokupnu izložbu moderirala je predsjednica Udruženja za kulturu Kontrast Umihana Krličević Omerović, koje je zajedno s Centrom za kulturu Mostar organiziralo ovaj događaj.

Naredni događaj u okviru programa Mostarskog ljeta je u ponedjeljak, 27. srpnja, a riječ je o likovnoj izložbi pod nazivom "Izgubljena zemlja Lemurija" autorice Aleksandre Kokotović koja će biti održana u Centru za kulturu Mostar s početkom u 20.30 sati, stoji u priopćenju.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Izložba slika Mirka Kujačića otvorena u Muzeju Žitomislić

Umjetnica Alisa Teletović - Neretva i Bunica u Beču

Autobiografski dnevnik "Mostari; Dnevnik čuvara mosta" predstavljen na Mostarskom ljetu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'