Svijet     | 24.07.2020. 18:26 |

Talibani spremni na pregovore s čelništvom u Kabulu nakon Kurban-bajrama

FENA Internet

KABUL, 24. jula (FENA) - Talibani su saopćili kako su spremni na razgovore s afganistanskim političkim čelništvom nakon muslimanskog praznika Kurban-bajrama krajem jula. Pobunjenički pokret također je pristao da preda listu posljednjih zarobljenika iz reda vladinih snaga u roku od sedmice, pod uvjetom da vlada oslobodi preostale talibanske zatvorenike.

Ponudu je uputio talibanski politički portparol Suhail Shaheen u tweetu objavljenom u četvrtak navečer. Grupa je ranije imenovala sina osnivača pokreta da predvodi njeno vojno krilo i uvrstila je članove moćnih pokrajinskih čelništva  u pregovarački tim.

U petak je Visoko vijeće za nacionalno pomirenje u Kabulu saopćilo da još sarađuje s talibanima u pregledanju liste talibanskih zatvorenika. Vijeće je stvoreno u maju kako bi se bavilo mirovnim naporima s talibanima. Izgleda malo vjerovatno da će vlada osloboditi preostale talibanske zatvorenike prije muslimanskog praznika.

Shaheenova izjava prva je ponuda vremenskog okvira za pregovore. On je, ipak, zatražio da se oslobađanje zatvorenika prvo okonča i odbio je bilo kakve zamjene za listu zatvorenika koju podnesu talibani, prenosi AP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Hamas kaže da izraelski prijedlog nije ispunio palestinske zahtjeve, ali da je u razmatranju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'