Svijet     | 24.07.2020. 16:51 |

Orban: Mađarska je "dobila bitku, ali ne i rat" na samitu EU

FENA Internet

BUDIMPEŠTA, 24. jula (FENA) - Mađarski premijer Viktor Orban u petak je slavio, iako ju je nazvao, pobjedu na samitu Evropske unije, na kome su čelnici bloka odlučili o golemom sedmogodišnjem budžetu i planu oporavka od krize s koronavirusom, ali je priznao da nije postigao svoj cilj o onemogućavanu povezivanja fondova EU s vladavinom zakona.

Mađarska i Poljska, dvije zemlje predvođene desničarskim populistima, u fokusu su interesa EU zbog briga da krše standarde EU sa zakonima i praksom koji prijete nezavisnosti pravosuđa i slobodi štampe, te bi se mogli suočiri sa sankcijama.

- Poljaci i Mađari osujetili su pokušaje ostalih da odlučuju o novcu koji bi trebao biti dodijeljen nama - izjavio je Orban u petak na državnom radiju o sporazumu EU vrijednom više od 1,8 triliona eura, čiji su najznačajniji korisnici Mađarska i Poljska.         

Orban je na kraju samita izjavio da je „svaki pokušaj da se uspostavi veza između vladavine zakona i budžeta uspješno odbijena“.         

- Mi nismo dobili rat, ali smo jednostavno dobili veoma značajnu bitku - izjavio je Orban.

Sudeći po websiteu vijesti portfolio.hu, Mađarska može dobiti čak 52,8 milijarde eura od EU u sedmogodišnjem budžetskom periodu počevši pd 2021., oko 35 posto više nego u prošlom budžetu, prenosi Associated Press.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'