Svijet     | 24.07.2020. 15:23 |

Talibani spremni nastaviti pregovore s vladom nakon Kurban-bajrama

FENA Internet

ISLAMABAD, 24. jula (FENA) - Talibani kažu da su spremni za pregovore s afganistanskim političkim vodstvom nakon Kurban-bajrama krajem jula, nudeći da predaju posljednje vladine zatvorenike u roku od sedmicu dana, pod uslovom da vlada oslobodi posljednji od svojih talibanskih zarobljenika.

Talbani su imenovali sina osnivača pokreta koji će na čelu svog pregovaračkog tima rukovoditi vojnim krilom i članovima vijeća rukovodstva, javio je AP.

U petak je Visoko vijeće za nacionalno pomirenje u Kabulu, a koje je formirano u maju da upravlja mirovnim naporima sa talibanima, saopćilo da još uvijek radi na talibanskoj listi zarobljenika.

Javed Faisal, glasnogovornik afganistanskog savjetnika za nacionalnu sigurnost, ranije je rekao da je skoro 600 zarobljenika talibana, čije se oslobođenje traži, osuđeno za ozbiljna krivična djela i da bi ih vlada nerado oslobodila.

Djeluje malo vjerovatno da će vlada osloboditi preostale zarobljenike prije bajrama.

Oslobađanje 5.000 talibanskih zarobljenika koje je držala vlada i 1.000 pripadnika vladinog osoblja koji se nalaze u zarobljeništvu talibana, predviđeno je u američkom sporazumu s talibanima čiji je cilj okončanje rata u Afganistanu.

Prema sporazumu, razmjena zarobljenika trebala bi se dogoditi uoči pregovora između Kabula i talibana, što se smatra možda najključnijim dijelom sporazuma.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hamas kaže da izraelski prijedlog nije ispunio palestinske zahtjeve, ali da je u razmatranju

Četiri nizozemske stranke nastavljaju s pregovorima o novoj vladi

Katar - Mirovni posrednici nisu približili stavove strana u sukobu u Gazi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana