Ekonomija     | 26.07.2020. 11:36 |

Šumsko privredno društvo ZDK na tri mjeseca ponovo zapošljava 280 radnika

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 26. jula (FENA) – Šumsko privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona vratit će od 3. augusta na posao 280 radnika, uglavnom onih kojima su 13. aprila ove godine istekli privremeni ugovori o radu, najavio je u izjavi za Fenu direktor tog preduzeća Jasmin Devedžić.

Napominje da su na konkurs, koji je raspisan još početkom godine, ali su zbog pandemije koronavirusa cjelokupnu konkursnu proceduru prijema bili obustavili 20. marta, javilo oko 400 osoba.

- Radi se zaista o velikom poslu. Jako je teško u ovakvim uslovima, zbog pandemije koronavirusa, provesti kompletnu proceduru po Uredbi o zapošljavanju Vlade ZDK za čak 400 kanditata te odabrati 280 ljudi. Konkursna komisija je to obavila, prošao je i žalbeni rok pa će od 3. augusta tih 280 radnika zasnovati radni odnos na tri mjeseca, odnosno do 30. oktobra ove godine. Svi koji su ostali bez posla neće biti i vraćeni, odnosno bilo je nekoliko i izmjena, jer su neki novi radnici na konkursu dobili prednost - ističe Devedžić.

Radnici kojima su u aprilu istekli ugovori o radu bili su angažirani na duži period, odnosno na godinu dana, ali su im ugovori bili produženi i na dodatnih četiri mjeseca.

- Sada, kada im isteknu ovi, tromjesečni ugovori, njihov će daljnji angažman zavisiti od stanja na tržištu i finansijskih pokazatelja. Stanje je jako teško, jer mi živimo od vlasitog prihoda, a smanjena je potražnja za našim drvnim sortimentima. Naši partneri imaju problema ili uopšte ne mogu izvoziti u inostranstvo pa trenutno radimo sa samo na nekih 60 posto kapaciteta u odnosu na plan - navodi Devedžić.

Nadali su se, kaže Devedžić, da će zbog toga dobiti podršku Vlade ZDK iz "korona zakona", ali to se nije desilo. Nada se da će tržište oživjeti te da će biti u prilici da, uz 630 stalno zaposlenih, a nakon isteka tromjesečnih ugovora, zadrže i 280 radnika koji su primljeni na određeno te koji će početi raditi 3. augusta.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo