Ekonomija     | 24.07.2020. 13:34 |

SSŠPDP - Usvajanjem izmjena Zakona o radu doći će do devastacije radničkih prava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. jula (FENA) - Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH (SSŠPDP BiH) uputio je otvoreno pismo predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i klubovima političkih stranaka u kojem navode da će usvajanjem izmjena Zakona o radu i Zakona o vijeću uposlenika doći do devastacije radničkih prava.

 - Za vrijeme pandemije i stanja nesreće u Federaciji Bosne i Hercegovine, Vlada Federacije BiH je na inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH pokrenula pitanje izmjena i dopuna teksta Zakona o radu i Zakona o vijeću zaposlenika, koji će se 28. jula naći na dnevnom redu sjednice  Predstavničkog doma Parlamenta FBiH - navode u saopćenju. 

Iz SSŠPDP BiH naglašavaju kako niti jedna zemlja na svijetu u vrijeme pandemije i uvjeta krize izazvanih pandemijom COVID-a 19 nije mijenjala zakon o radu, već su donosili nove propise i tražili način kako da se pomogne, prije svega radnicima i građanima, a time i poslodavcima.

Sindikati već više od 15 godina zahtijevaju donošenje zakona o zaštiti na radu, povećanje plaća te osiguranje dostojanstvenog i sigurnog rada radnika u realnom sektoru. Već godinama nije uvažen niti jedan zahtjev Sindikata, ali su zato uvažene sve inicijative i prijedlozi za dalje derogiranje prava radnika.

Stav Sindikata je da užurbano iniciranje izmjena zakona nema ništa drugo za cilj, sem potpunog obezvrjeđivanja radnika i njihovih prava i to prvenstveno radnika u realnom sektoru, te se zbog toga oštro protive donošenju izmjena i dopuna predmetnih zakona.

 - Iz predloženih materijala dva zakona, koji su dostavljeni Sindikatu prije konačnog utvrđivanja teksta od Vlade FBiH, jasno se može zaključiti da cilj predloženog nije, kako se navodilo i plasiralo u medijima, da se zakoni mijenjaju samo da bi se otklonile administrativne prepreke za donošenje odluka od poslodavaca u vrijeme proglašenja stanja nesreće, već se izmjenama direktno zadire u prava radnika, uključujući i materijalna prava - dodaju iz SSŠPDP BiH.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sud u Argentini suspendirao Mileijeve reforme zakona o radu

Delić: Vlada usvojila dopunu Zakona o radu kojom omogućava rad studentima

Delić: Zakon o radu treba da uređuje pitanje rada nedjeljom, a ne novi zakon o unutrašnjoj trgovini (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo