Bosna i Hercegovina     | 24.07.2020. 11:23 |

Razgovori o zajedničkim projektima i saradnji INZ-a i Općine Usora

FENA Saopćenje

ZENICA, 24. jula (FENA) - Načelnik Općine Usora Zvonimir Anđelić i njegov pomoćnik, rukovoditelj Službe za privredu i finansije Anto Bonić primili su u posjetu rukovoditelja Zavoda za zaštitu bilja u okviru Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) Kasima Velića. 

Velić je domaćine upoznao s trenutnom situacijom u vezi razvoja alergenih biljaka na području Zeničko-dobojskog kantona i same općine Usora, kao i projektima koje je pokrenuo INZ u vezi sa stvaranjem polenske karte ZDK i kalendara alergena za ovo područje. 

Prva faza ovog projekta započela je ovih dana u Zenici, a plan INZ-a je da se u drugoj fazi monitoring proširi na sjever i jug tog kantona. 

Anđelić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom INZ-a i Općine Usora, koja uključuje i aktuelni posao dezinfekcije na području te općine, u okviru mjera borbe protiv novog koronavirusa Covid-19. 

Izražena je zajednička želja i namjera da, kad epidemiološke mjere to dozvole, ova saradnja bude pretočena i u zajedničke projekte edukacija, tribina i predavanja različitim grupama stanovništva, od poljoprivrednih proizvođača do majki-porodilja i školske omladine. 

Okvirno su dogovoreni sljedeći koraci i zajednički projekti, te istaknuta obostrana želja da INZ bude redovno i kontinuirano prisutan na području najsjevernije općine tog kantona, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

UN-ov Dan zemljišta - Centimetar tla koji se stvara hiljadu godina, ljudi zagade za nekoliko minuta

U fokusu ovogodišnjeg obilježavanja dostupnosti edukacije o šećernoj bolest

Učenici i građani Usore dobijaju sportsku dvoranu, Vlada ZDK podržala projekat sa 800.000 KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo