Bosna i Hercegovina     | 23.07.2020. 14:07 |

Osmanović: Ne bi predložili Cikotića da se protiv njega vodi postupak (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 23. jula (FENA) - Predsjedavajući Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović izjavio je danas da je potvrđivanjem imenovanja Selme Cikotića na poziciju ministra sigurnosti BiH omogućeno da Vijeće ministara BiH radi u punom sastavu, napominjući da ne bi predložili Cikotića da se protiv njega vodi bilo kakav postupak.

 - Imenovanje je u skladu sa  sastankom i dogovorom političkih lidera iz Istočnog Sarajeva. Dogovoreno je da se krene s imenovanjem onoga što je u nadležnosti Vijeća ministara BiH, tamo gdje su završene konkursne procedure. Dogovoreno je da se pristupi imenovanju ministra sigurnosti i u ovom slučaju to kadrovsko rješenje je trebala predložiti SDA i drago mi je da smo danas taj posao završili - izjavio je Osmanović novinarima .

Podsjetio je da je Selmo Cikotić bio u sastavu Vijeće ministara u periodu 2007. - 2011. kao ministar odbrane i jako uspešno radio taj dio posla, a jedno vrijeme je bio zamjenik ministra odbrane.

-I u prvom i drugom imenovanju zastupnici iz HDZBiH su glasali za Selmu Cikotića, a ovo današnje neglasanje se može povezati s njihovim određenim negiranjima kada je riječ o sazivu CIK-a. Mi ne bismo predložili Cikotića da imamo bilo kakva ozbiljna saznanja da se protiv njega vodi istražni postupak. Naprotiv, naša saznanja su da je sve ono što je bilo istražnih postupaka, obustavljeno - ddao je Osmanović.

 Napomenuo je da je Selmo Cikotić cijelo vrijeme bio u BiH, da nikada nije izbjegao suočavanje s istražnim organima, da je bio je kooperativan i na kraju, kako je kazao, Tužilaštvo je u svom iskazu navelo da nema nikakvih osnova da se dalje nastavi istražni postupak.

 Osmanović je kazao da su učinili sve kada je riječ o usvojanju državnog budžeta. 

- Jedina primjedba CIK je da njime nedostaje 4,2 miliona KM, ono što treba da se obezbjedi u budžetu BiH. Vidjet ćemo sutra šta će uraditi zajednička komsija koja treba usaglasiti tekst kada je u pitanju budžet, također ćemo uraditi sve da dođe do usvajanja, odnosno usaglašavanja istog teksta kad je u pitanju tekst budžeta. Nama je najproblematičniji amandman koji se odnosi na oko 780 hiljada KM za opremanje kabineta, nabavke službenih vozila... Poslanici i delegati SDA u PSBiH su protiv toga - kazao je Osmanović.   

Pogledajte http://fena.ba/video/4732

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1HtOM7Tr4X2qYpwGZBsG8y0eC4ynAlclD?usp=sharing

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

MMF imenovao Kristalinu Georgievu za drugi petogodišnji mandat

VSTV BiH - Sanela Čajić imenovana na poziciju sudije Općinskog suda u Banovićima

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dodijelilo stipendije učenicima i studentima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'