Svijet     | 23.07.2020. 13:07 |

Globalno zagrijavanje pokretač najvećih poplava posljednjih 500 godina

FENA Saopćenje

BEČ, 23. jula (FENA) - Godišnja šteta uzrokovana riječnim poplavama u svijetu procjenjuje se na više 100 milijardi dolara i nastavlja rasti. Analiza 500 godina historijata poplava na evropskim prostorima ukazuje na globalno zagrijavanja kao jednog od glavnih pokretača. 

Velika međunarodna studija na Bečkom tehnološkom univerzitetu (TU Wien), pod rukovodstvom hidrologa prof. Günter Blöschla, pokazala je da su u protekla tri desetljeća Evropu pogodile najveće poplave posljednjih 500 godina.

Studija, koju su radile 34 istraživačke grupe prvi put ukazuje na to da se poplavne karakteristike u posljednjim desetljećima razlikuju od onih iz prošlih stoljeća po opsegu, temperaturi i vremenskom razmaku u kojem dolaze.

- Iz prethodnog istraživanja smo saznali kako su klimatske promjene utjecale na poplave u Evropi u posljednjih 50 godina. Međutim, za buduće prognoze važno je bilo razumjeti da li je to potpuno nova situacija ili samo ponavljanje ustaljene pojave. To smo detaljno ispitali i sada mogu reći: Da, poplave su trenutno znatno drugačije od onih iz prošlih vjekova - kazao je jedan od glavnih autora publikacije Alberto Viglione, sa Politehnike u Torinu, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Globalno zagrijavanje po prvi put premašilo 1.5 stepeni Celzija tokom cijele godine

Globalno zagrijavanje u ovoj godini dostići će 1,4 stepeni Celziusa iznad predindustrijskog nivoa

Studija u okviru UNFPA humanitarnog odgovora na migracije u Bosni i Hercegovini

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom